Beijingul vrea ”să altereze statu-quoul” în regiunea Asia-Pacific, acuză ministrul taiwanez de Externe Joseph Wu marţi, după ce armata taiwaneză a efectuat un exerciţiu de artilerie cu muniţie reală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China se foloseşte de exerciţii militare chineze în apropierea insulei pentru a ”pregăti” o invazie a Taiwanului şi a ”altera statu-quoul” în regiune, acuză şeful diplomaţiei taiwaneze.

”China a folosit exerciţiile şi foaia de drum militară pentru a pregăti invazia Taiwanului”, a acuzat într-o conferinţă de presă, la Taipei, Joseph Wu.

”Adevărata intenţie a Chinei este să altereze statu-quoul în Strâmtoarea Taiwan şi în întreaga regiune”, denunţă el.

Joseph Wu face această declaraţie politică în contextul în care armata taiwaneză a început marţi un exerciţiu de artilerie cu muniţie reală, care simulează apărarea insulei de un atac al Chinei, în urma unor ample manevre militare chineze în apropierea insulei, a constatat un jurnalist AFP.

Un purtător de cuvânt al celui de-al 8-lea Corp al armatei taiwaneze, Lou Woei-jye, a confirmat că aceste exerciţii au început în comitatul Pingtung (sud), imediat după oora 0.40 GMT (3.40, ora României), cu tiruri de rachete de semnalizare şi de artilerie.

Exerciţiul s-a încheiat către ora 1.30 GMT (4.30, ora României), a precizat el.

Exerciţii urmează să aibă loc joi, implicând desfăşurarea câtorva sute de militari şi a aproximativ 40 de obuziere, a anunţat armata taiwaneză.

China a lansat săptămâna trecută cele mai importante manevre militare în jurul Taiwanului, în urma unei vizite a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, demnitarul american de cel mai înalt rang care a vizitat insula în ultimele decenii.

Beijingul consideră că Taiwanul, cu o populaţie de aproximativ 23 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit să o reunifice cu teritoriul chinez de la sfârşitul Războiului Civil chinez din 1949.

Lou Woei-jye preciza luni că aceste exerciţii militare taiwaneze erau programate şi că nu este vorba despre un răspuns la exerciţiile chineze - în curs.

Taiwanul organizează frecvent exerciţii militare care simulează o invazie chineză. Luna trecută, armata taiwaneză s-a antrenat să respingă atacuri de pe mare, într-o ”operaţiune de de interceptare comună”, în cadrul celor mai mari exerciţii anuale taiwaneze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.