Taiwanul a deschis miercuri un birou menit să ajute persoane care doresc să fugă din Hong Kong, după ce China a impus o nouă lege a securităţii cintroversată în fosta colonie britanică, iar un oficial de rang înalt de la Taipei a anunţat că insula continuă să susţină democraţia la Hong Kong, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul adoptat marţi de Beijing vizează, potrivit presei oficiale chineze, să lupte împotriva subversiunii, terorismului, separatismului şi complicităţii cu forţe străine la Hong Kong.

Legea prevede pedepse până la închisoarea pe viaţă.

Manifestaţii antiguvernamentale care au zguduit anul trecut Hong Kongul - unde activişti în favoarea democraţiei se tem de un viraj şi mai autoritarist, odată cu adoptarea noii legi a securităţii - au fost susţinute de Taiwan, considerată o provincie renegată de către Beijing, care nu exclude să recurgă la forţă pentru a aduce această insulă sub tutela sa.

Aproximativ 200 de cetăţeni ai Hong Kongului au fugit deja în Taiwan din acest teritoriu semiautonom, de la începutul mişcării de contestare, anul trecut, potrivit unor asociaţii de apărarea drepturilor civice.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a fost, în mai, primul şef de Guvern care a promis măsuri de susţinere a celor care vor să părăsească Hong Kongul din cauza unei acaparări tot mai mari a Chinei a acestei regiuni administrative speciale.

Directorul Biroului Afacerilor Chineze din Taiwan a evocat un ”jalon important” în afişarea susţinerii sporite de către Taipei a democraţiei şi libertăţilor Hong Kongului.

Chen Ming-tong a denunţat totodată faptul că Beijingul vizează populaţia altor ţări prin noua lege a securităţii - care se aplică rezidenţilor permamenţi şi temporari la Hong Kong.

China a condamnat în avans deschiderea de către Taipei a acestui birou menit să-i ajute pe cei care vor să plece din Hong Kong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.