Ministerul taiwanez al Apărării a declarat, sâmbătă, că a detectat opt baloane chinezeşti care au traversat strâmtoarea Taiwan în ultimele 24 de ore, dintre care două au zburat peste insulă, într-o activitate crescută la începutul sărbătorii Anului Nou Lunar, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taiwanul, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu în ciuda obiecţiilor puternice ale guvernului de la Taipei, s-a plâns încă din decembrie de baloane, spunând că acestea reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei aviaţiei şi o încercare de război psihologic.

În raportul său zilnic privind activităţile militare chineze, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a observat primul balon vineri dimineaţă şi ultimul la începutul serii.

Două au traversat partea de nord a Taiwanului, potrivit unei hărţi furnizate de minister. Celelalte s-au apropiat de coastă înainte de a dispărea, deşi unul a zburat deasupra mării la nord de Taiwan.

Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns la apelurile prin care se solicitau comentarii sâmbătă, la începutul celei mai importante sărbători din lumea vorbitoare de limbă chineză.

Luna trecută, guvernul chinez a respins plângerile repetate ale Taiwanului în legătură cu baloanele, spunând că acestea au scopuri meteorologice şi nu ar trebui să fie exagerate din motive politice.

Avioanele de război chinezeşti operează zilnic în strâmtoarea Taiwan şi traversează adesea linia mediană a acesteia, care a servit anterior drept barieră neoficială între cele două părţi. China afirmă că nu recunoaşte existenţa acestei linii.

Potenţialul Chinei de a folosi baloane pentru spionaj a devenit o problemă globală în februarie anul trecut, când Statele Unite au doborât ceea ce au spus că este un balon de supraveghere chinezesc. China a declarat că balonul era o navă civilă care s-a rătăcit din greşeală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.