Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat, luni, că Forţele Aeriene din Taiwan au interceptat 30 de avioane chineze care au intrat în zona taiwaneză de apărare aeriană (ADIZ). Aceasta a reprezentat cea mai mare incursiune a Forţelor Aeriene ale Chinei de pe 23 ianuarie, când Taiwanul a identificat 39 de avioane chineze în ADIZ, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taiwan, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu, a denunţat în ultimii doi ani misiuni repetate ale Forţelor Aeriene Chineze în apropierea insulei din Oceanul Pacific, care au avut loc adesea în partea de sud-vest a zonei de identificare a apărării aeriene (ADIZ), în apropiere de Insulele Pratas controlate de Taiwan.

Taiwanul numeşte activităţile militare repetate ale Chinei din apropiere război purtat în ”zona gri”, conceput atât pentru a epuiza forţele Taiwanului prin intervenţia lor repetată, cât şi pentru a testa reacţiile Taiwanului.

Cea mai recentă misiune chineză a inclus 22 de avioane de luptă, precum şi război electronic, avertizare timpurie şi avioane de luptă antisubmarin, a transmis ministerul din Taiwan.

Aeronava a zburat într-o zonă din nord-estul Pratasului, potrivit unei hărţi furnizate de minister, deşi departe de Taiwan.

Taiwan a trimis avioane de luptă pentru a avertiza aeronavele chineze, iar sistemele de rachete au fost desfăşurate pentru a le monitoriza, a mai precizat ministerul.

Aceasta a constituit cea mai mare incursiune a Forţelor Aeriene ale Chinei de pe 23 ianuarie, când Taiwanul a identificat 39 de avioane chineze în ADIZ.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Chinei, care a precizat în trecut că astfel de mişcări erau exerciţii menite să protejeze suveranitatea ţării.

Armata chineză a anunţat săptămâna trecută că a efectuat recent un exerciţiu în jurul Taiwanului ca un ”avertisment solemn” în contextul ”complotului” Taipeiului cu Washingtonul.

Anunţul Beijingul a venit după ce preşedintele american Joe Biden a semnalat o schimbare a politicii SUA de ”ambiguitate strategică” în privinţa Taiwanului, afirmând că Washingtonul s-ar implica militar în eventualitatea în care China ar ataca Taiwanul.

China a intensificat presiunea asupra Taiwanului cu scopul de a-l forţa să accepte pretenţiile de suveranitate. Guvernul Taiwanului susţine că doreşte pacea, dar se va apăra în cazul în care va fi atacat.

Nu s-au tras focuri de armă şi aeronava chineză nu a zburat în spaţiul aerian al Taiwanului, ci în ADIZ, o zonă mai cuprinzătoare pe care Taiwanul o monitorizează şi patrulează, care are rolul de a-i oferi mai mult timp să răspundă oricăror ameninţări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.