Numeroase persoane s-au strâns luni la Orlando pentru a le aduce un omagiu celor 49 de oameni ucişi la clubul Pulse, în urmă cu exact un an, în cel mai sângeros atac armat din istoria modernă a Statelor Unite, relatează Associated Press şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremoniile au început cu o slujbă privată pentru rudele victimelor, angajaţii şi conducerea clubului şi oficialii locali. Slujba, închisă publicului larg şi presei, a avut loc în jurul orei locale 2 (9 ora României), în momentul în care Omar Mateen a deschis focul în club, pe 12 iunie 2016.

“Îmi dau seama că a ne strânge aici, în acest loc, la această oră, este mai mult decât dificil”, a spus primarul din Orlando, Buddy Dyer. “Dar ştiu şi că tăria de care aţi dovadă în ultimul an vă va susţine pe parcursul zilei şi în viitor”, a adăugat el.

Slujba, în cursul căreia au fost citite numele victimelor, a dat startul la aproape 24 de ore de ceremonii.

Câteva ore mai târziu, sute de oameni s-au strâns în faţa clubului, unde au depus lori, mesaje şi desene. Mulţi au plâns, străini s-au îmbrăţişat pentru a marca momentul tragic.

“Încă doare, încă este foarte proaspăt”, a spus Erin Aderson, o prietenă şi fost colegă a uneia dintre victime, Xavier Serrano Rosado.

La prânz, clopotele din toată zona Orlando au sunat de 49 de ori, iar guvernatorul Rick Scott a ordonat ca toate drapelele din statul Florida să fie coborâte în bernă. Pe sediul Guvernului din Orange County a fost arborat un drapel-curcubeu enorm.

Proprietara Pulse, Barbara Poma, a spus că îi “lipseşte” clubul şi că intenţionează să deschidă un ansamblul memorial în locul localului închis după masacru.

Poma a mărturisit că, atunci când oamenii o întreabă ce s-a schimbat în viaţa ei după tragedie, răspunde “totul”.

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că ţara “nu va uita niciodată victimele care şi-au pierdut viaţa în atacul armat îngrozitor”.

Ceremoniile de luni au fost punctul culminant al mai multor zile de evenimente menite să transforme aniversarea sumbră în ceva pozitiv. În week-end a fost organizată o cursă, iar opt studenţi homosexuali şi lesbiene au primit 4.900 de dolari pentru studiile universitare, de către un om de afaceri local.

De asemenea, autorităţile locale au declarat ziua de 12 iunie ziua “iubirii şi bunătăţii” şi îi încurajează pe localnici să facă acte de compasiune.

Omar Mateen, care jurase credinţă Statului Islamic, a ucis 49 de persoane şi a rănit alte 53, într-un atac ce a durat trei ore, înainte de a fi ucis într-un schimb de focuri cu forţele de intervenţie de la clubul Pulse.

Soţia acestuia, Noor Salman, a fost arestată şi este acuzată de complicitate, precum şi de obstrucţionare a justiţiei. Ea a pledat nevinovată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.