Sute de manifestanţi împotriva propunerilor de reformă de pe piaţa muncii şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri în Place de la Republique, din centrul Parisului, dar au fost evacuaţi de forţele de ordine vineri dimineaţă, relatează 20minutes.fr, care precizează că protestatarii şi-au dat întâlnire din nou vineri seară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Manifestanţii au răspuns la apelul asociaţiei de protest “Convergence des luttes”, care a organizat evenimentul “Noaptea în picioare”, pentru a determina Guvernul să renunţe la modificarea legislaţiei muncii.

În jurul orei locale 5.00 dimineaţa (6.00 ora României), forţele de ordine au evacuat Place de la Republique. Operaţiunea s-a desfăşurat fără incidente

“La ora la care vă vorbesc, nu suntem mai mult de 100 de oameni, încercuiţi de forţele de ordine. Ne-au cerut să părăsim locul, ceea ce facem în linişte” a declarat pentru France Info unul dintre manifestanţi, Benjamin, în vârstă de 30 de ani.

La scurt timp după golirea pieţei, organizaţia “Convergence des luttes” a anunţat că un nou miting nocturn se va desfăşura în acelaşi loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Joi, între 26.000 şi 28.000 de oameni au protestat la Paris. Manifestaţiile au fost marcate de numeroase incidente şi ciocniri între forţele de ordine şi protestatari.

În urma unei serii de greve care au afectat în ultimele luni ţara, Guvernul francez a decis să revizuiască propunerea de reformă a pieţei muncii. Printre prevederile la care au renunţat autorităţile se numără o clauză ce limita suma pe care un angajat o poate cere drept compensaţie în cazul în care este concediat pe nedrept. De asemenea, companiile mici şi mijlocii nu vor putea introduce unilateral un program de lucru flexibil. Mai mult, judecătorii vor putea ancheta companiile multinaţionale, pentru a stabili dacă invocă pe nedrept dificultăţi financiare pentru a concedia angajaţi francezi.

Principalele sindicate din ţară consideră, însă, aceste concesii insuficiente.

Proiectul de reformă, trasat de ministrul muncii Myriam El Khomri, a divizat profund Guvernul socialist şi a tensionat relaţiile dintre preşedintele Francois Hollande şi premierul său Manuel Valls, pe de o parte, şi mai multe forţe de stânga, pe de alta, cu un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Reformele se înscriu în efortul autorităţilor de a lupta împotriva ratei mari a şomajului din ţară, în condiţiile în care multe companii ezită să angajeze oameni pe perioadă nedeterminată, pentru că întâmpină dificultăţi în a renunţa la ei atunci când situaţia economică o cere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.