Premierul britanic Rishi Sunak şi-a exprimat, luni, optimismul cu privire la colaborarea cu Franţa în vederea combaterii migraţiei ilegale, iar purtătorul său de cuvânt a declarat că cele două ţări se află în ”etapele finale” de încheiere a unui nou acord pentru a reduce numărul de migranţi care traversează Canalul Mânecii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Problema numărului record de migranţi care ajung în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii cu ambarcaţiuni mici devine tot mai presantă pentru noul premier britanic Rishi Sunak. El s-a întâlnit cu preşedintele francerz Emmanuel Macron la summitul COP27 din Egipt privind schimbările climatice. A fost prima lor întâlnire faţă în faţă de când Sunak a devenit prim-ministru, la 25 octombrie.

Relaţiile dintre Marea Britanie şi Franţa s-au răcit, mai întâi în timpul mandatului fostului premier britanic Boris Johnson şi au continuat să se răcească atunci când predecesoarea lui Sunak, Liz Truss, a afirmat, în timpul campaniei sale din cursa pentru Downing Street, că nu ştie dacă Macron este prieten sau inamic.

Sunak, care speră să restabilească relaţiile dintre cele două state, a precizat că întâlnirea cu Macron a fost minunată, oferind o oportunitate de a colabora îndeaproape cu Franţa şi cu alte ţări pentru a combate migraţia ilegală, care a dus la sosirea unui număr mare de migranţi în sudul Regatului Unit.

”Veţi auzi mai multe detalii despre acest subiect în următoarele săptămâni, pe măsură ce au loc discuţii între toate echipele noastre”, a declarat Sunak reporterilor.



”De fapt, pot spune cu o încredere reînnoită şi cu optimism că prin cooperarea cu partenerii noştri europeni putem face o diferenţă, putem face faţă acestei provocări a migraţiei ilegale şi putem opri oamenii să sosească ilegal (n.r. în Marea Britanie)”, a adăugat el.

La scurt timp după declaraţiile sale, purtătorul de cuvânt al lui Sunak a afirmat că Marea Britanie şi Franţa se află în faza finală a procesului de stabilire a unui nou acord menit să oprească afluxulde migranţi care se îndreaptă spre Marea Britanie în bărci.

”Se discută un acord şi cred că este în faza finală”, a spus purtătorul de cuvânt.

Oficialii britanici declaraseră anterior că şi-ar dori să aibă propriii ofiţeri de imigraţie în Franţa, care să lucreze alături de poliţişti francezi pentru a împiedica cât mai multe bărci să părăsească plajele franceze şi să se îndrepte spre Regatul Unit.

Franţa s-a opus acestei iniţiative din cauza temerilor că decizia i-ar ameninţa suveranitatea, au susţinut oficialii britanici.

Până în acest an, aproximativ 40.000 de persoane au traversat Canalul Mânecii în bărci de mici dimensiuni, o creştere faţă de anul trecut cu 28.526 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.