Autorităţile suedeze au anunţat marţi ridicarea controalelor sistematice ale actelor de identitate la graniţa cu Danemarca, o măsură care a fost introdusă în urmă cu aproape doi ani, la apogeul crizei migranţilor care a luat cu asalt ţările UE, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suedia a introdus controale la graniţă după ce peste 160.000 de persoane au solicitat azil în 2015. Însă, introducerea controalelor a necesitat o scutire de la principiul libertăţii de circulaţie a persoanelor în UE.

Această scutire urmează să expire pe 11 mai, iar autorităţile suedeze au anunţat deja ridicarea controalelor sistematice a actelor de identitate la graniţa cu Danemarca.

În ultimii doi ani, navetiştii s-au confruntat zilnic cu întârzieri din cauza controalelor de la graniţă, dar acum autorităţile au dat garanţii că ridicarea controalelor nu va duce la o creştere a numărului de azilanţi, care a scuzăt la 30.000 de persoane în 2016.

”Nu ne vom întoarce la numerele pe care le-am avut în 2015. Vrem să avem maximul de control posibil asupra celor care vin în Suedia”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Anders Ygerman.

Ridicarea controalelor se va face pentru trenurile, autobuzele şi feriboturile care vin din Danermarca, dar vor exista controale mai stricte pentru maşini la graniţa cu Suedia.

Printre măsurile de securitate introduse la punctele vamale rutiere se numără supravegherea rutieră, raze x şi sisteme pentru verificarea numerelor de înmatriculare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.