Secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus ministrului român de externe, cu care a vorbit joi la telefon, că SUA vor trimite avioane de luptă F-16 suplimentare pentru a consolida misiunea de poliţie aeriană a NATO în România, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cei doi au discutat despre o cooperare suplimentară pentru menţinerea securităţii spaţiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotaţie a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliţie aeriană a NATO în România”, se arată într-o declaraţie publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

„Secretarul Blinken a afirmat sprijinul nostru neclintit pentru România, aliatul nostru NATO”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Washingtonului.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Convorbirea secretarului Blinken - care se afla la Kiev - cu ministrul de externe Luminiţa Odobescu a intervenit în condiţiile în care România anunţase că a găsit posibile resturi de dronă la Tulcea provenind din războiul din ţara vecină, astfel că cei doi diplomaţi au discutat şi despre investigaţia pe care o România o desfăşoară în legătură cu acest incident.

Potrivit Ministerului român de externe, convorbirea a avut loc la iniţiativa părţii americane şi a abordat implicaţiile asupra României ale atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene. „Secretarul de stat al SUA a evidenţiat solidaritatea cu România şi a mulţumit pentru sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, precum şi pentru măsurile suplimentare luate pentru facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul României. Ministrul Luminiţa Odobescu a salutat sprijinul şi solidaritatea SUA şi a aliaţilor cu România şi a subliniat importanţa menţinerii evoluţiilor din Marea Neagră şi regiune în atenţia NATO”, a transmis MAE de la Bucureşti.

CITEȘTE ȘI Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a vorbit la telefon cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre implicaţiile asupra României ale atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene

În ceea ce priveşte trimiterea de avioane suplimentare F-16, anunţul a fost confirmat şi de ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, într-o întâlnire pe care a avut-o vineri cu ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr. Potrivit MApN, Kavalec „a transmis dorinţa Statelor Unite de a continua să furnizeze asistenţă României pentru protejarea mai eficientă a teritoriului naţional, inclusiv prin dislocarea, în curând, în România, a unor aeronave de luptă ale Forţelor Aeriene ale SUA pentru suplimentarea misiunilor NATO de poliţie aeriană”.

CITEȘTE ȘI Tîlvăr, discuţii cu ambasadoarea SUA: Am luat măsuri suplimentare de securitate, prin întărirea monitorizării şi securizării spaţiului aerian/ Kavalec a transmis că SUA va disloca aeronave de luptă pentru suplimentarea misiunilor NATO de poliţie aeriană

Pe de altă parte, România va găzdui un centru de antrenament pentru pilotarea avioanelor F-16, la care vor veni inclusiv piloţi ucraineni, iar ministrul Tîlvăr a mulţumit părţii americane pentru sprijinul acordat în avansarea proiectului centrului de pregătire. „Prin operaţionalizarea acestui centru în Baza 86 Aeriană «Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă», România va oferi un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”, a arătat ministrul apărării. 

La sfârşitul lunii trecute, ministrul Angel Tîlvăr a semnat marţi scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România. În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă".

CITEȘTE ȘI Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a semnat scrisoarea de intenţie cu Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.