Casa Albă a anunţat marţi noaptea că Australia va reprezenta singura ”excepţie” de la interdicţia impusă de preşedintele Donald Trump, care a dus la blocarea temporară a programelor de primire a refugiaţilor în Statele Unite. Însă, autorităţile americane au decis că vor aplica o ”verificare extremă” pentru cei 1.250 de refugiaţi acceptaţi printr-un acord semnat de Canberra şi Washington, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul a acceptat anul trecut un program de primire a solicitanţilor de azil, care sunt blocaţi în aşa-numitele centre de detenţie din Papua Noua Guinee şi Nauru, cei mai mulţi fiind originari din Afganistan, Iran şi Irak.

Potrivit acestui acord, autorităţile australiene vor accepta în schimb primirea unor refugiaţi din El Salvador, Guatemala şi Honduras.

”Acest acord are legătură cu un număr specific de 1.250 de persoane, dintre care cele mai multe sunt ţinute în Papua Noua Guinee. O parte a acestui acord implică că aceste persoane trebuie să primească autorizaţie în aceeaşi manieră pe care am abordat-o până acum. Toţi vor fi nevoiţi să treacă de un proces extrem de verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Sean Spicer.

Preşedintele Donald Trump a semnat vineri noaptea un ordin executiv care suspendă temporar, pentru o perioadă minimă de 120 de zile, toate programele de primire a refugiaţilor, interzice pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni şi blochează pentru următoarele 90 de zile intrarea cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane în Statele Unite.

În ciuda acestor restricţii extrem de dure, administraţia prezidenţială a dat asigurări că va respecta angajamentul luat de Statele Unite în raport cu Australia.

Premierul Malcom Turnbull a respins speculaţiile media cu privire la faptul că preşedintele republican nu şi-a dat încă acordul pentru implementarea completă a înţelegerii dintre Washington şi Canberra.

”Administraţia Trump este hotărâtă să continue aranjamentele pentru a onora acest acord. Este vorba de garanţia pe care ne-a dat-o preşedintele, atunci când am vorbit cu el în weekend”, a declarat premierul Australiei.

Politica antiimigraţionistă extrem de dură a autorităţilor australiene este un subiect controversat la nivel internaţional, după ce a atras inclusiv condamnarea Naţiunilor Unite. Însă, închiderea solicitanţilor de azil în centre de detenţei situate la sute de kilometri de coasta australiană rămâne o măsură populară şi se bucură de o susţinere bipartizată în Australia.

Aproximativ 1.161 de femei şi copii sunt închişi pe termen nedeterminat în centrele de detenţie de pe insula Manus, precum şi din Nauru.

Alţi 1.000 de solicitanţi de azil sunt în detenţie în Australia, o parte dintre ei fiind transportaţi pentru tratament medical de insula Manus şi Nauru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.