Un al şaselea ofiţer de poliţie implicat în evenimentele care au condus la arestarea lui Tyre Nichols a fost concediat, a anunţat departamentul de poliţie din Memphis, citat de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O investigaţie internă a poliţiei a constatat că ofiţerul Preston Hemphill „a încălcat politicile multiple ale departamentului”, inclusiv regulile de folosire a armelor paralizante.

Nichols, în vârstă de 29 de ani, a murit la spital la trei zile după ce a fost oprit şi bătut de poliţie.

Alţi cinci ofiţeri de poliţie au fost deja concediaţi şi acuzaţi de uciderea sa. Cei cinci agenţi de poliţie acuzaţi în acest caz sunt de culoare. Avocaţii familiei lui Nichols au prezentat bătaia ca fiind cel mai recent caz în care un afro-american este brutalizat ca urmare a practicilor poliţieneşti discriminatorii, ce funcţionează chiar şi atunci când ofiţerii implicaţi nu sunt albi.

Hemphill, care lucra la poliţia din Memphis din 2018, a fost suspendat din funcţie în timp ce era investigat pentru rolul său în arestarea lui Nichols. Dar aceste informaţii nu au fost făcute publice până luni. Potrivit unui comunicat al poliţiei de vineri, pe lângă încălcarea regulilor referitoare la desfăşurarea unei arme paralizante,  Hemphill a încălcat regulile de „conduită personală”.

Un avocat care îl reprezintă pe Hemphill, Lee Gerald, a declarat pentru Reuters: „Deşi nu este de acord cu această concediere, Preston Hemphill va continua să coopereze cu toate autorităţile în ancheta cu privire la moartea lui Tyre Nichols”.

Cei cinci agenţi concediaţi la 20 ianuarie - Justin Smith, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III, Demetrius Haley şi Tadarrius Bean - au fost puşi sub acuzare pentru crimă de gradul doi, agresiune, răpire, comportament oficial necorespunzător şi oprimare, în cazul bătăii care s-a soldat cu moartea lui Tyre Nichols.

Hemphill, care este alb, a purtat camera de corp care a surprins prima dintre cele patru înregistrări video publicate de autorităţi cu oprirea în trafic şi confruntarea violentă ce a urmat, potrivit avocatului poliţistului, Lee Gerald. În înregistrarea video, Hemphill este cel care pare să tragă cu un pistol cu electroşocuri asupra lui Nichols, după ce acesta este scos din maşină, forţat să stea la pământ şi stropit cu spray iritant înainte ca suspectul să reuşească să fugă.

Poliţia l-a ajuns din urmă pe Nichols în scurt timp, iar alte clipuri video arată cum agenţii îl lovesc în mod repetat cu pumnii, picioarele şi bastoanele înainte ca suspectul să fie în cele din urmă încătuşat şi sprijinit de partea laterală a unei maşini de poliţie. El a murit trei zile mai târziu, în timp ce era spitalizat din cauza rănilor suferite.

Pe lângă cei şapte ofiţeri de poliţie şi cei trei membri ai departamentului de pompieri implicaţi în incidentul cu Nichols, doi adjuncţi ai şerifului din comitatul Shelby au fost, de asemenea, suspendaţi în aşteptarea unei anchete interne.

Unitatea de poliţie specializată Scorpion, din care făceau parte cei cinci poliţişti din Memphis acuzaţi de crimă în acest caz, a fost desfiinţată sâmbătă de către municipalitate. Nu a fost imediat clar dacă al şaselea şi al şaptelea poliţist cercetat aparţineau acestei unităţi.

Cazul lui Tyre Nichols a fost întâmpinat cu indignare în SUA. Mai multe manifestaţii în onoarea sa au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în întreaga ţară, dar nu au fost totuşi de amploarea mobilizării extraordinare din 2020 ce a urmat morţii lui George Floyd, un american de culoare care a fost sufocat de un poliţist alb în timpul arestării.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.