SUA a informat că a observat semnale că guvernul sirian ar putea folosi din nou arme chimice, fiind vorba inclusiv de un atac cu clor duminică în nord-vestul ţării, avertizând că atât Washingtonul cât şi aliaţii săi vor răspunde dacă vor exista dovezi în acest sens, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a afirmat într-un comunicat: „Încă adunăm informaţii despre incidentul de duminică, însă avertizăm că dacă regimul Assad foloseşte arme chimice, Statele Unite şi aliaţii noştri vor răspunde rapid şi pe măsură”.
 
Ortagus a afirmat că posibilul atac face parte dintr-o campanie violentă a preşedintelui sirian Bashar al-Assad care încalcă acordul privind oprirea ostilităţilor care a protejat milioane de civili în zona Idlib.
 
„Atacurile regimului împotriva comunităţilor din nord-vestul Siriei trebuie să înceteze. Statele Unite îşi reiterează avertismentul, prima oară dat de preşedintele Trump în septembrie 2018, că un atac împotriva zonei de demilitarizată din Idlib reprezintă o escaladare care ameninţă să destabilizeze regiunea”.
 
“Regimul Assad trebuie să nu repete folosirea armelor chimice în Siria. Nu există nicio îndoială privind determinarea noastră de a acţiona rapid şi puternic dacă regimul Assad va folosi aceste arme în viitor”, a declarat comandantul Sean Robertson, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
 
În comunicatul Departamentului de Stat sunt acuzate Rusia şi forţele lui Assad de o “campanie de dezinformare pentru a crea o narativă falsă care arată că alţii sunt de vină pentru atacurile cu arme chimice”.
 
“Informaţiile sunt clare. Regimul Assad a coordonat aproape toate atacurile cu arme chimice verificate care au avut loc în Siria – o concluzie la care ONU a ajuns în repetate rânduri”, se arată în comunicat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.