Statele Unite au impus, joi, sancţiuni împotriva a şapte oficiali iranieni pentru oprirea accesului la internet şi represiunea manifestată împotriva persoanelor care au protestat paşnic în urma morţii Mahsei Amini, care a decedat în custodia poliţiei morale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat într-un comunicat că a impus sancţiuni ministrului iranian de Interne, Ahmad Vahidi; ministrului Comunicaţiilor Eisa Zarepour; şi lui Vahid Mohammad Naser Majid, şeful Poliţiei cibernetice iraniene, printre alţii.

”Statele Unite condamnă închiderea internetului de către guvernul iranian şi suprimarea violentă continuă a protestelor paşnice şi nu vor ezita să-i vizeze pe cei care dirijează şi susţin astfel de acţiuni”, a declarat subsecretarul Trezoreriei, Brian Nelson, potrivit comunicatului citat.

Protestele la nivel naţional declanşate de moartea Mahsei Amini s-au transformat în cea mai mare provocare pentru liderii religioşi iranieni din ultimii ani, în contextul în care protestatarii cer dezintegrarea Republicii Islamice, care a fost fondată în 1979.

Grupurile pentru drepturile omului susţin că mii de persoane au fost arestate şi alte sute au fost rănite în represiunea iniţiată de forţele de securitate, inclusiv Basij, o miliţie voluntară afiliată Gărzilor Revoluţionare din Iran. Bilanţul morţilor ar fi ajuns la peste 150.

Statele Unite au impus luna trecută sancţiuni poliţiei de moralitate iraniene pentru acuzaţiile de abuz asupra femeilor iraniene, pe motiv că au considerat forţele de ordine răspunzătoare de moartea lui Amini, o tânără iraniană care a decedat după ce a fost reţinută la Teheran pe 13 septembrie pentru ”ţinută nepotrivită”. "

Autorităţile au anunţat numeroase decese în rândul forţelor de securitate, acuzând adversarii străini, inclusiv Statele Unite, că se amestecă în vederea destabilizării Iranului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.