Statele Unite au salutat un acord la care s-a ajuns în Sudan între armată şi o coaliţie între opoziţie şi protestatari pentru a împărţi puterea timp de trei ani, decizie numită de Washington ca fiind "un important pas înainte”, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Departamentul de Stat din SUA a informat, într-un comunicat, că trimisul special în Sudan, Donald Booth, va reveni în regiune în curând.
 
Acordul, mediat de Uniunea Africană şi anunţat vineri, va fi finalizat luni.
 
"Acordul dintre Forţele pentru Libertate şi Schimbare şi Consiliul Militar pentru a înfiinţa un consiliu suveran reprezintă un pas înainte important. Aşteptăm cu nerăbdare să fie reinstaurat accesul la internet, crearea unui nou parlament şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de represiunile violente precum şi alegeri corecte şi libere”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.
 
Liderii militari şi civili din Sudan au anunţat vineri că au ajuns la un acord pentru a împărţi puterea până la noi alegeri, promiţând că astfel se va încheia conflictul care a paralizat ţara africană de când fostul preşedinte Omar Hassan al-Bashir a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat în aprilie.
 
Puterea va fi deţinută pe rând atât de liderii civili, cât şi de cei ai armatei în perioada de tranziţie, a informat un mediator de la Uniunea Africană, Mohamed Hassan Lebatt. Ulterior vor avea loc alegeri iar armata se va retrage de la conducere.
 
Un general al armatei va conduce consiliul comun pentru primele 21 de luni pentru ca apoi un lider civil să conducă pentru 18 luni, a declarat Amjad Farid, liderul Asociaţiei Profesioniştilor din Sudan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.