Magistraţii Curţii de Apel din San Francisco s-au întrebat dacă interdicţia de călătorie impusă de administraţia prezidenţială discriminează în special împotriva cetăţenilor musulmani din cele şapte ţări vizate de ordinul executiv semnat de Donald Trump. Însă, nicio decizie nu a fost luată în timpul audierii cerută de către Departamentul de Justiţie, după ce un judecător federal a blocat la nivel naţional implementarea controversatului ordin, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Donald Trump a semnat în urmă cu aproape două săptămâni un ordin executiv care suspendă temporar, pentru o perioadă minimă de 120 de zile, programele de primire a refugiaţilor, blochează pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni şi interzice temporar, pentru o perioadă minimă de 90 de zile, intrarea cetăţenilor din şapte ţări musulmane în Statele Unite.

Printre ţările vizate de ordin se numără Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.

Administraţia Trump a argumentat că interdicţia de intrare încearcă să îi ţină pe extremişti departe de Statele Unite şi a adus aminte de atentatele teroriste de la World Trade Center. Însă, nicio ţară de origine a teroriştilor de la 11 septembrie nu se numără pe lista întocmită de Casa Albă.

La sfârşitul săptămânii trecute, un judecător federal a decis blocarea temporară a implementării interdicţiei ca urmare a haosului provocat pe marile aeroporturi din Statele Unite.

Judecătorul Richard Clifton a întrebat dacă interdicţia de călătorie este discriminatorie atunci când afectează doar 15% din populaţia musulmană a lumii.

Audierile au cuprins o oră de argumente orale din partea celor două tabere, însă decizia finală este aşteptată pentru săptămâna viitoare.

Oricare va fi decizia de judecătorilor de apel, acest caz ar putea să ajungă la Curtea Supremă.

Departamentul de Justiţie a cerut repunerea în aplicare a interdicţiei de călătorie, întrucât preşedintele a primit autorizaţia de a controla cine intră şi iese din Statele Unite.

Însă, atunci când avocaţii DOJ au trebuit să argumenteze de ce cele şapte ţări reprezintă un risc de securitate, ei au explicat doar că o parte din imigranţii somalezi din SUA au legături cu gruparea al-Shabab.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.