Statele Unite nu s-au coordonat cu Uniunea Europeană (UE) şi nici nu au notificat-o cu privire la suspendarea călătoriilor din ţări europene hotărâtă de Washington în lupta împotriva răspândirii epidemiei noului coronavirus, dezvăluie un diplomat european, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump a anunţat miercuri seara, într-o alocuţiune adresată naţiunii, că interzice cetăţenilor ţărilor europene - cu excepţia Regatului Unit şi Iralndei - să vină în Statele Unite o perioadă de 30 de zile începând de vineri seara.

Preşedintele american a anunţat că administraţia sa a discutat regulat cu aliaţii Statelor Unite despre această măsură, însă reprezentanţii UE nu au fost notificaţi înaintea deciziei Washingtonului, a declarat diplomatul citat sub protecţia anonimatului.

”Nu a existat un anunţ în amonte, nu a existat coordonare aşa cum a spus preşedintele (american)”, a declarat diplomatul european.

După ce a provocat confuzie sugerând că ”comerţul şi mărfurile” din Europa urmează să fie interzise în curând, locatarul Casei Albe a anunţat un pic mai târziu că ”comerţul nu va fi în niciun caz vizat”.

Un fost oficial de rang înalt de la Departamentul american al Comerţului a apreciat că restricţiile ar fi ”extrem de prejudiciabile”, în pofida faptului că şeful statului american a insistat asupra faptului că mărfurile pot continua să circule între cei doi mari parteneri comerciali.

Acest anunţ urmează să afecteze volumul zilnic al călătoriilor, turismul, hotelurile şi restaurantele, care se confruntau deja cu dificultăţi în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de noul coronavirus, a precizat William Reinsch, membru al Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale.

Potrivit lui Harry Broadman, un fost oficial de rang înalt de la Departamentul american al Comerţului, decizia administraţiei Trump ar putea înăbuşi schimburile comerciale în sectorul serviciilor între Statele Unite şi Europa.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.