Statele Unite le-au transmis cetăţenilor lor să părăsească imediat Rusia din cauza războiului din Ucraina şi a riscului de arestări arbitrare sau de hărţuire din partea forţelor de ordine ruse, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ambasadei SUA la Moscova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cetăţenii americani care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să plece imediat. Daţi dovadă de prudenţă sporită, pentru că există riscul de a fi reţinuţi în mod abuziv. Nu călătoriţi în Rusia",  transmite Ambasada SUA la Moscova, în condiţiile în care Washingtonul a trimis la post de curând un nou ambasador.

CITEȘTE ȘI Noua ambasadoare SUA la Moscova, huiduită în timp ce intra în MAE rus - VIDEO

Statele Unite şi-au avertizat în repetate rânduri cetăţenii săi să părăsească Rusia. Ultimul avertisment public de acest fel a fost în septembrie, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parţială.

"Serviciile de securitate ruse au arestat cetăţeni americani în baza unor acuzaţii false, au ţintit cetăţeni americani din Rusia pentru a-i deţine şi hărţui, le-au refuzat un tratament corect şi transparent şi i-au condamnat în procese secrete sau fără a prezenta dovezi credibile", avertizează Ambasada SUA. "Autorităţile ruse aplică în mod arbitrar legile locale împotriva cetăţenilor americani care sunt lucrători ai unor organizaţii religioase şi au deschis anchete penale discutabile împotriva cetăţenilor americani implicaţi în activităţi religioase", adaugă comunicatul reprezentanţei diplomatice americane.

CITEȘTE ȘI O americancă a fost reţinută şi amendată la Moscova, după ce a plimbat un viţel în Piaţa Roşie

În ianuarie, Serviciul Federal rus de Securitate(FSB) anunţase că a deschis un dosar penal împotriva unui cetăţean al Statelor Unite sub suspiciunea de spionaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.