Statele Unite au înregistrat a doua zi consecutiv un bilanţ de aproape 1.800 de morţi din cauza covid-19 în 24 de ore, a anunţat Universitatea Johns Hopkins, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai îndoliată ţară din lume a înregistrat 1.754 de morţi în 24 de ore, a anunţat universitatea joi, la ora locală 20.30 (vineri 3.30, ora României), iar bilanţul a crescut la 85.813 de decese de la începutul epidemiei noului coronavirus.

Însă, raportat la populaţie, Statele Unite înregistrează mai puţini morţi din cauza covid-19 decât ţări ca Spania, Italia, Regatul Unit sau Franţa.

De asemenea, Statele Unite au înregistrat 26.593 de contaminări, iar bilanţul a crescut la 1.416.528 cazuri de la începutul epidemiei, date probabil subestimate din cauza dificultăţiitestării populaţiei.

VICTORIE JUDICIARĂ A OPOZANŢILOR IZOLĂRII

Pe de altă parte, susţinătorii redeschiderii rapide a economiei, în vederea scoaterii ţării din criză - în frunte cu preşedintele Donald Trump - au obţinut o victorie politică şi judiciară majoră în Wisconsin, unde Curtea Supremă a statului, sesizată de republicani, a invalidat prelungirea izolării decretate de administraţia guvernatorului democrat Tony Evers.

Cea mai înaltă jurisdicţie a acestui stat din Midwest situat în nord-estul Statelor Unite, sesizată de aleşi republicani, a anulat închiderea afacerilor.

Cu patru voturi la trei, Curtea a apreciat că măsura impusă de secretarul Sănătăţii Andrea Palm este ”ilegală, invalidă şi inaplicabilă”.

”Ordinul doamnei Palm de a izola toţi cetăţenii în locuinţele lor, de a interzice orice deplasări şi de a închide magazinele depăşeşte autoritatea” de care dispune secretarul Sănătăţii statului, hotărăţte Curtea.

”ESTE VESTUL SĂLBATIC!”

Guvernatorul Evers a deplâns această hotărâre.

”Parlamentarii republicani au convins patru membri ai Curţii Supreme să arunce Wisconsinul în haos, punând sănătatea publică şi vieţile în mare pericol”, a denunţat pe Twitter guvernatorul.

”Este Vestul Sălbatic!”, a deplâns el la CNN, în contextul în care barurii au fost redeschise în mai multe oraşe imediat după hotărârea Curţii.

Pe reţele de socializare s-au postat imagini din baruri înţesate de clienţi care nu poartă măşti.

Statul Wisconsin a înregistrat până în prezent 421 de morţi din cauza covid-19.

Republicanii, care conduc cele două camere ale Congresului Wisconsinului, s-au bucurat, în schimb, de această hotărâre.

”Ea le permite cetăţenilor să se poată întâlni din nou cu apropiaţii şi să-şi exercite cultul fără frica de a încălca o instrucţiune oficială”, s-au felicitat republicanii într-un comunicat.

Donald Trump a salutat joi o ”victorie” în Wisconsin.

”Guvernatorul său democrat a fost obligat de tribunale să lase statul deschis”, a scris locatarul casei Albe pe Twitter. ”Populaţia vrea să continue să trăiască. Locul e plin de viaţă!”, a adăugat el.

Wisconsinul este unul dintre statele-pivot în care Donald Trump s-a impus cu un scor strâns în alegerile din 2016 şi rămâne un stat observat atent în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

De la începutul crizei covid-19, Midwestul s-a impus puţin câte puţin drept epicentrul contestării izolării.

În Michiganul vecin, câteva zeci de manifestanţi au protestat din nou în faţa Capitolului din Lansing, capitala statului şi l-au blocat în mod simbolic cu o banderolă pe care scris ”Libertate!!!”.

Mai mulţi participanţi la protest purtau ţinute de camuflaj şi arme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.