Statele Unite au impus, joi, sancţiuni companiilor pe care le suspectează de implicare în comerţul petrochimic şi cu petrol al Iranului, unele dintre ele având sediul în China sau în Emiratele Arabe Unite. De asemenea, Washingtonul a avertizat cu privire la noi restricţii economice asupra Teheranului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat într-un comunicat că Washingtonul a sancţionat două companii chineze, Zhonggu Storage and Transportation Co. Ltd şi WS Shipping Co Ltd, ca parte a încercărilor de a contracara evitarea sancţiunilor privind vânzarea petrolului şi produselor petrochimice iraniene.

De asemenea, Departamentul de Trezorerie american a sancţionat o reţea de companii implicate în vânzarea de produse petrochimice şi petroliere iraniene în valoare de sute de milioane de dolari către utilizatori din Asia de Sud şi de Est.

Acţiunea a vizat brokerii iranieni şi companii-paravan din Emiratele Arabe Unite, Hong Kong şi India, a anunţat Trezoreria într-un comunicat.

Negocierile indirecte ale Washingtonului şi Teheranului menite să relanseze acordul nuclear din 2015, aşa-numitul Plan de acţiune cuprinzător comun (JCPOA), au eşuat.

”Pe măsură ce Iranul continuă să-şi accelereze programul nuclear, încălcând JCPOA, vom continua să accelerăm aplicarea sancţiunilor asupra vânzărilor de petrol şi produse petrochimice ale Iranului, sub autorităţile care ar fi eliminate în temeiul JCPOA”, a spus Blinken în declaraţie.

”Aceste acţiuni vor continua în mod regulat, cu scopul de a restricţiona sever exporturile de petrol şi produse petrochimice ale Iranului”, a adăugat el.

Blinken a avertizat toate persoanele implicate în astfel de vânzări şi tranzacţii că ar trebui să înceteze imediat dacă doresc să evite să fie vizate de sancţiunile americane.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.