Administraţia Biden a îndemnat în privat Israelul să nu lanseze o campanie militară împotriva Hezbollah, în timp ce Washingtonul încearcă să împiedice ca războiul actual să se extindă dincolo de Gaza, au declarat pentru The Times of Israel doi oficiali familiarizaţi cu această chestiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SUA recunosc că Israelul trebuie să răspundă la creşterea numărului de atacuri la graniţa sa de nord, întreprinse de Hezbollah după asaltul Hamas din 7 octombrie.

Atacurile repetate ale grupării teroriste libaneze şi eşecul Israelului de a anticipa asaltul Hamas din Gaza au dus la intensificarea discuţiilor pe tema dacă nu cumva Israelul ar trebui să fie cel care iniţiază o ofensivă împotriva Hezbollah pentru a menţine avantajul. Astfel de discuţii au fost un motiv de îngrijorare pentru SUA, care au avertizat în privat, dar şi public Hezbollah şi Iranul să nu deschidă un război pe frontul de nord al Israelului, spun oficialii.

SUA au avertizat totodată Israelul să fie atent în răspunsurile sale militare la tirurile Hezbollah, explicând că o greşeală a armatei israeliene în Liban ar putea declanşa un război mult mai mare, au adaugat oficialii.

Oficialii administraţiei Biden au dat asigurări Israelului în ultimele zile că, dacă Hezbollah va iniţia un război împotriva Israelului, armata americană se va alătura forţelor de apărare israeliene (IDF) în lupta împotriva grupului terorist. Pentagonul a trimis deja două grupuri de atac pe portavioane în estul Mediteranei, în apropierea Israelului, pentru a-i descuraja pe adversarii israelienilor şi americanilor din regiune.

Hezbollah a tras zeci de rachete ghidate antitanc, rachete şi mortiere asupra poziţiilor militare israeliene şi a oraşelor israeliene de la atacul Hamas din 7 octombrie, trimiţând totodată oameni înarmaţi care să se infiltreze în Israel. Mai multe drone au fost, de asemenea, interceptate deasupra nordului Israelului.

Cel puţin cinci soldaţi israelieni, 13 terorişti Hezbollah şi cinci palestinieni din alte grupuri teroriste au fost ucişi în aceste schimburi. Un civil israelian a fost ucis într-un atac al Hezbollah duminică, iar doi civili libanezi şi un jurnalist Reuters au fost, de asemenea, ucişi de bombardamente israeliene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.