Statele Unite expulzează 60 de diplomaţi ruşi în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal şi fiicei sale pe 4 martie la Salisbury, în Anglia, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei Trump, între ruşii expulzaţi se află 12 spioni despre care Washingtonul crede că acţionează sub acoperirea diplomatică a misiunii ruse la ONU.

Potrivit Reuters, administraţia Trump a dispus de asemenea închiderea Consulatului Rusiei de la Seatlle.

Consulatul rus din Seattle reprezintă, afirmă sursele citate, o îngrijorare în domeniul contraspionajului, din cauza apropierii acestuia de o bază aparţinând Marinei americane (US Navy), scrie AP.

Aceste măsuri vizează să semnaleze faptul că în Statele Unite acţionează un număr ”inacceptabil de mare” de spioni ruşi şi reprezintă o măsură de retorsiune în otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în Regatul Unit.

Oficialii citaţi au solicitat protecţia anonimatului, întrucât nu au fost autorizaţi să facă declaraţii cu privire la acest subiect.

Ruşii expulzaţi au la dispoziţie şapte zile să părăsească Statele Unite.

Pe de altă parte Germania şi Franţa au anunţat, la rândul lor, că expulzează câte patru diplomaţi ruşi, scrie BBC News.

Casa Albă a anunţat că expulzarea unor diplomaţi ruşi şi închiderea Consulatuui Rusiei de la Seattle vor ”face Statele Unite mai sigure”.

Preşedintele american Donald Trump răspunde astfel ”folosirii de către Rusia a unei arme chimice militare pe teritoriul Regatului Unit”, a anunţat luni Sarah Huckabee Sanders, citată într-un comunicat.

Această măsură va reduce ”capacitatea Rusiei de a-i spiona pe americani şi de a efectua operaţiuni sub acoperire care ameninţă securitatea naţională a Americii”, subliniază ea.

Administraţia Trump a expulzat 60 de diplomaţi ruşi şi a dispus să se închidă Consulatul Rusiei la Seattle în contextul în care Statele Unite şi Eniunea Europeană caută să pedepsească împreună Moscova din cauza otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale pe teritoriul britanic.

Statele Unite şi aliaţii lor vor să transmită Rusiei mesajul că ”acţiunile au consecinţe”, afirmă Sanders. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.