Statele Unite condamnă lansarea unei rachete intercontinentale de către Coreea de Nord, care a tras joi alte trei rachete - inclusiv o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), un tir care ”pare că a eşuat” potrivit armatei sud-coreene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această lansare este o încălcare a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU”, denunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

Acest nou tir al Phenianului ”subliniază necesitatea ca toate ţările să aplice deplin rezoluţiile Consiliului de Securitate” care sancţionează Coreea de Nord, subliniază  el.

Susţinerea apărării Coreei de Sud de către Washington ”rămâne de nezdruncinat”, avertizează Ned Price.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Adrienne Watson, ”condamnă puternic”, într-un comunicat, acţiunile Nordului.

”Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea patriei americane, a Coreei de Sud şi Japoniei”, anunţă ea.

Statele Unite şi Coreea de Sud avertizează de luni de zile că Nordul se pregăteşte să efectueze un test nuclear - al şaptelea din istoria sa şi primul din ultimii cinci ani.

Lumea ”stă cu sufletul la gură” înaintea unui eventual nou test nuclear nord-coreean, care ar reprezenta o ”nouă confirmare” a faptului că programul nuclear al Phenianului ”avansează cu viteză maximă”, îşi exprima îngrijorarea, la sfârşitul lui octombrie, directorul Agenţiei internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi.

”Alt test nuclear ar fi o nouă confirmare a unui program nuclear care avansează cu viteză maximă într-o direcţie incredibil de îngrijorătoare”, avertiza el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.