Jerry Nadler, preşedintele Comisiei juridice din Camera Reprezentanţilor a Congresului american, a emis o citaţie prin care cere publicarea variantei necenzurate a raportului procurorului special Robert Mueller privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nadler a cerut versiunea completă, necenzurată a raportului vineri. Procurorul general William Barr are la dispoziţie până pe 1 mai să răspundă.

„Comitetul meu trebuie şi are dreptul să vadă versiunea completă a raportului şi dovezile, la fel cum s-a practicat şi până acum”, a declarat Nadler.

„Părţile cenzurate par să fie importante. Nu am putut vedea până în prezent dovezile pe care le-a adunat procurorul special pentru acest caz”, a adăugat el.

Raportul procurorului special Robert Mueller a dezvăluit că preşedintele american Donald Trump a încercat să preia controlul în ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 şi să forţeze înlăturarea din funcţie a lui Mueller pentru a-l opri din a investiga o posibilă obstrucţionare a justiţiei de către preşedinte.

În raport se arată că, în iunie 2017, Trump i-a ordonat consilierului de la Casa Albă, Don McGahn, să îl sune pe procurorul general în exerciţiu şi să îi transmită că Mueller trebuie dat afară pentru că se află într-un conflict de interese.

McGahn a refuzat şi a decis că mai degrabă şi-ar da demisia decât să declanşeze un astfel de scandal. Totuşi, Mueller a concluzionat că nu poate determina concret că Trump a obstrucţionat justiţia.

Investigaţia a descoperit, de asemenea, că, „în unele situaţii, echipa de campanie a lui Donald Trump a fost receptivă la ofertele ruşilor în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016

„Investigaţia a descoperit mai multe legături între oficiali ai echipei de campanie a lui Trump şi persoane conectate la guvernul rus. Aceste legături includ şi oferte de ajutor în campanie. În unele situaţii, echipa de campanie a fost receptivă la oferte, în timp ce în altele oficialii s-au retras. În final, investigaţia nu a stabilit că a existat coordonare cu guvernul rus”, se arată în raport.

Nadler i-a cerut deja lui Mueller să apară în faţa Congresului pentru a oferi mai multe detalii.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor şi Chuck Schumer, cel mai important democrat din Senatul dominat de republicani, au publicat un comunicat comun în care critică conferinţa de presă a procurorului general William Barr, cel care a prezentat Congresului joi o variantă cenzurată a raportului.

„Gestionarea partizană de către  procurorul general Barr a raportului Mueller, inclusiv rezumatul său publicat pe 24 martie, mărturia sa iresponsabilă în faţa Congresului şi planul său de a vorbi despre raport într-o conferinţă de presă cu câteva ore înainte ca publicul sau Congresul să îl vadă au dus la o criză de încredere în independenţa şi imparţialitatea sa”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.