Statele Unite şi-au exprimat regretele prin intermediul executivului rus pentru uciderea neintenţionată a peste 60 de soldaţi ai forţelor guvernamentale siriene, în urma a patru raiduri aeriene ale coaliţiei internaţionale care au lovit poziţiile militare din apropiere de localitatea Deir ez-Zur, situată pe valea Eufratului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul a prezicat că au fost sistate imediat raidurile aeriene asupra presupuselor poziţii ale jihadiştilor Statului Islamic, care s-au dovedit a fi poziţii militare ale forţelor preşedintelui Bashar al-Assad, după ce Moscova a anunţat că vehicule militare siriene au fost lovite de proiectile în apropiere de Deir ez-Zur.

Raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale, soldate cu victime în rândul forţelor guvernamentale siriene, au pus în pericol viabilitatea armistiţiului negociat de Statele Unite şi Rusia şi au declanşat o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. De asemenea, incidentul a dus la escaladarea tensiunilor dintre Moscova şi Washington.

Statele Unite şi-au exprimat regretul prin intermediul executivului rus pentru aşa-numita pierdere neintenţionată de vieţi omeneşti în rândul forţelor guvernamentale.

Însă, secretarul de presă al Pentagonului a susţinut că reprezentanţii ruşi nu au emis iniţial niciun avertisment atunci când au fost informaţi că avioanele coaliţiei internaţionale vor organiza raiduri în zona unde s-a dovedit că erau amplasate poziţiile forţelor guvernamentale siriene.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit de urgenţă sâmbătă noaptea la solicitarea diplomaţilor ruşi, care au acuzat coaliţia internaţională că pune în pericol armistiţiul sirian.

”Rusia trebuie să oprească ţinerea scorului într-un mod penibil şi să renunţe la această poziţie superioară şi la toate cascadoriile pentru a se concentra asupra a ceea ce contează cu adevărat, adică implementarea cu bună-credinţă a termenilor negociaţi împreună”, a declarat ambasadoarea americană pe lângă Naţiunile Unite, Samantha Power.

De asemenea, aceasta a precizat că raidurile aeriene sunt investigate de către partea americană pentru a determina ”dacă au lovit cu adevărat poziţiile personalului militar sirian, deşi asta nu a fost intenţia noastră şi regretăm pierderea de vieţi omeneşti”.

Întrebat dacă acest incident marchează prăbuşirea acordului sirian, ambasadorul rus pe lângă Naţiunile Unite, Vitali Churkin, a susţinut că este un mare semn de întrebare ce se va întâmpla cu acordul de încetare a ostilităţilor.

”Sunt foarte interesat să vâd cum va reacţiona Washinftonul. Dacă comportamenul ambasadoului american este o indicaţie pentru un posibil curs de acţiune, atunci avem o problemă serioasă”, a declarat Churkin.

Moscova a susţinut că raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale sunt o dovadă a sprijinului acordat militanţilor jihadişti, care au reuşit pentru scurt timp să cucerească o poziţie a forţelor guvernamentale siriene din apropierea aeroportului localităţii Deir ez-Zor.

”Ajungem la o concluzie extrem de înfricoşătoare pentru întreaga lume: dacă americanii îi apără pe jihadiştii Statului Islamic. Acum nu mai pot exista îndoieli în această privinţă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului Apărării din Rusia, Maria Zakharova.

Însă Samantha Power a declarat că Zakharova ar trebui să se ruşineze de o asemenea acuzaţie, în vreme ce Vitali Churkin a susţinut că nu există nicio dovadă că Statele Unite lucrează împreună cu Statul Islamic.

Ministerul Apărării din Rusia a susţinut că bombardierele americane au ucis peste 60 de soldaţi ai forţelor guvernamentale siriene în patru raiduri aeriene, la care au participat două avioane F-16 şi două modele A-10.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a precizat că cel puţin 80 de militari sirieini şi-au pierdut viaţa în raidul aerian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.