Guvernul amercan a aprobat o vânzare către Taiwan de echipament şi servicii de formare, în valoare de până la 95 de milioane de dolari, în vederea mentenanţei sistemului de apărare antiaeriană de tip Patriot al insulei, anunţă Pentagonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această vânzare va ajuta la menţinerea densităţii rachetelor destinatarului (Taiwan) şi la asigurarea faptului că este pregătit de operaţiuni antiaeriene”, a anunţat într-un comunicat, marţi, Agenţia pentru Cooperare în Securitate şi Apărare, o entitate din cadrul Departamentului american al Apărări.

Pentagonul precizează că aceste echipamente şi formare urmează să acţioneze ca o ”disuasiune faţă de ameninţări în regiune şi în vederea unei consolidări a apărării teritoriului”.

O vânzare similară a fost aprobată în februarie, tot cu privire la furnizarea de echipament şi servicii către Taiwan, în valoare de 100 de milioane de dolari, destinate sistemelor de apărare antiaeriană şi antirachetă, în urma unei intensificări puternice a incursiunilor unor avioane de război chineze.

Aceasta este cea de a treia vânzare aprobată de către preşedintele american Joe Biden de la instalarea sa la Casa Albă.

Prima a avut loc în august, prin aprobarea unei livrări a 40 de tunuri automotoare de tip M109A6 de 155 de milimetri.

Taiwanul, care are proprul Guvern democratic, se află sub ameninţarea constantă a Chinei, care-şi revendică suveranitatea asupra insulei şi a ameninţat să o recucerească cu forţa dacă este necesar.

Beijingul şi-a multiplicat în ultimele incursiunile în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului - 969 de avioane de război chineze au fost reperate de către autorităţile taiwaneze în 2021, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP, un nivel mai mare decât dublu faţă de 2020 (380).

Patriot este un sistem de rachetă de tip sol-aer foarte mobil, care constituie o apărare crucială împotriva avioanelor de vânătoare chineze.

Statele Unite recunosc diplomatic China şi nu Taiwanul, însă congresul american s-a angajat să vândă armament Taiwanului în vederea apărării teritoriului taiwanez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.