Cercetătorii au descoperit că stereotipurile de gen din Statele Unite au rămas în mare parte neschimbate în ultimele trei decade, iar asta ar putea să aibă un impact puternic asupra alegerilor prezidenţiale, atât timp cât principala favorită din partea democraţilor este Hillat Clinton, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presupunerile cu privire la trăsăturile de personalitate, ocupaţiile, comportamentul şi caracteristicile fizice ale persoanelor de sex masculin şi, respectiv, feminin, au rămas neschimbate în ultimii 30 de ani, în ciuda evoluţiei nivelului de educaţie al femeilor şi poziţiilor pe care acestea le ocupă pe piaţa de muncă.

Femeile sunt percepute ca fiind cele care trebuie să aibă grijă de gospodărie, în vreme ce bărbaţii sunt văzuţi ca cei ce vor face tot felul de reparaţii în casă, arată datele colectate de la 190 de adulţi, din 1983 şi până în 2014.

De asemenea, studiul arată că femeile sunt percepute de cei din jur ca fiind mai capabile să conştienţizeze sentimentele celorlalţi, în vreme ce bărbaţii au o atitudine condescendentă.

Ocupaţia esenţialmente masculină este ingineria, în vreme ce femeile ar trebui să fie asistente, arată acelaşi studiu.

Aceste stereotipuri care au persistat în societatea americană pot fi observate şi în cursa pentru Casa Albă, în care fostul secretar de stat Hillary Clinton este singura femeie cu şanse mari să ajungă la Casa Albă, în vreme ce cursa republicanilor conservatori este dominată de bărbaţi.

Dacă Clinton va ajunge să câştige alegerile prezidenţiale, atunci co-autorul studiului, Elizabeth Haines, a explicat că: ”Tratamentul pe care-l va primi din partea presi şi a alegătorilor exemplifică în mod negativ stereotipurile de gen. Atunci când femeile acţionează cu putere, avem o reacţie extrem de ostilă, întrucât ne încalcă aşteptările cu privire la modul de comportament potrivit pentru o femeie, care ar trebui să fie bună, amabilă şi calmă”.

Potrivit unui sondaj de opinie condus de Universitatea Quinnipiac, alegătorii masculini ai lui Hillary Clinton vor fi cu 20% mai puţini decât votanţii de sex feminin. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.