Studenţii din Uniunea Europeană care se înscriu în învăţământul universitar sau post-universitar din Marea Britanie, pentru cursurile din 2017-2018, vor avea acces la aceeaşi finanţare ca în prezent, a anunţat Guvernul de la Londra într-un comunicat. Mai mult, ei vor fi eligibili pentru susţinere financiară pe tot parcursul studiilor, chiar dacă Regatul Unit va ieşi din UE în acest timp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia anunţată marţi de Ministerul britanic al Educaţiei este menită să le ofere universităţilor şi colegiilor britanice siguranţă în privinţa finanţării viitoare, dar şi să liniştească studenţii care aleg o facultate din Regatul Unit că toate condiţiile finanţării cursurilor lor vor rămâne neschimbate.

“Ştim că rezultatul referendumului (din luna iunie, când majoritatea britanicilor au votat pentru Brexit – n.r.) a adus cu el unele incertitudini în sectorul educaţiei superioare. De aceea, în iunie, am acţionat rapid pentru a oferi garanţii imediate de finanţare pentru studenţii existenţi şi pentru cei care se înscriu anul acesta la cursuri”, a declarat ministrul Universităţilor, Jo Johnson.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Studenţii străini au o contribuţie importantă la universităţile noastre de talie mondială şi vrem să continuăm acest lucru. Această asigurare că studenţii care se înscriu pentru anul viitor vor fi eligibili pentru finanţare în aceleaşi condiţii ca în prezent, iar eligibilitatea lor va fi menţinută pe tot parcursul cursurilor, va oferi o stabilitate importantă atât pentru universităţi, cât şi pentru studenţi”, a adăugat ea.

În baza regulilor actuale, studenţii UE sunt eligibili să primească împrumuturi care să acopere taxe şcolare dacă au locuit în Spaţiul Economic European timp ce cel puţin trei ani înainte de a începe studiile. Cetăţenii europeni care au locuit în Regatul Unit timp de peste cinci ani pot să ceară şi împrumuturi care să le acopere cheltuielile de cazare şi masă, precum şi credite pentru taxele de master.

În plus, în baza legislaţiei europene, studenţii UE beneficiază de aceleaşi taxe universitare ca studenţii britanici.

La scurt timp după referendumul din 23 iunie, autorităţile de la Londra au dat asigurări că situaţia studenţilor din anul universitar 2016-2017 va rămâne neschimbată.

Statutul studenţilor din UE, precum şi al cetăţenilor europeni în ansamblu, în Marea Britanie, după Brexit este încă incert şi urmează să fie stabilit prin negocierile pe care Londra şi Bruxelles-ul le vor purta după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.