Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat puternic cel de-al cincilea şi cel mai puternic test nuclear al regimului nord-coreean şi a cerut liderilor de la Phenian să renunţe imediat la toate activităţile nucleare şi la tirurile de rachete balistice, care au reuşit anterior să parcurgă până la 500 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în zona maritimă de excluziune economică japoneză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Condamn puternic aceste provocări consistente şi încălcări ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care submină securitatea regională şi internaţională”, a declarat secretarul general într-un comunicat publicat pe site-ul NATO.

De asemenea, liderii statelor membre ale blocului militar occidental au cerut în mod repetat regimului nord-coreean să pună capăt şi să abandoneze toate testele nucleare şi cu rachete balistice într-o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă. Pheninanului i se cere să reia negocierile internaţionale pentru ridicarea sancţiunilor.

”Cer din nou regimului nord-coreean să-şi respecte în mod complet obligaţiile internaţionale şi să se abţină de la alte acţiuni care duc la escaladarea tensiunilor regionale şi a insecurităţii”, a susţinut Stoltenberg.

Regimul nord-coreean a anunţat desfăşurarea cu succes a ”detonării unor focoase nucleare” pentru a contracara ostilitatea Statelor Unite. 

Agenţiile meteorologice chineze, europene şi americane au anunţat că seismul de 5,3 grade a fost înregistrat în jurul orei locale 9.30 (3.30 ora României).

”Astăzi în jurul orei 9.30... am detectat un seism produs în mod artificial în regiunea nord-coreeană Punggye-ri şi analizăm în acest moment posibilitatea unui test nuclear”, a anunţat Şeful de Stat Major din Coreea de Sud.

Analiştii chinezi au precizat că seismul înregistrat este cel mai probabil o explozie, în vreme ce ministerul Mediului a lansat de urgenţă o operaţiune pentru monitorizarea radiaţiilor de-a lungul frontierei nord-coreene.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.