Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că scoţienii vor fi nevoiţi să candideze din nou pentru a adera la alianţa militară dacă vor decide în favoarea independenţei faţă de Marea Britanie. Declaraţiile acestuia vin la scurt timp după ce premierul scoţian a anunţat că are de gând să organizeze un al doilea referendum pentru independenţa provinciei înainte de Brexit, transmite Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Dacă se întâmplă, atunci Marea Britanie va rămâne în continuare aliată a NATO. Însă, o naţiune nouă şi independentă va trebui să candideze din nou pentru a adera şi va fi decizia celorlalţi 28 de aliaţi dacă vom avea sau nu un nou membru al NATO”, a precizat Jens Stoltenberg.

Secretarul General a explicat că căştigarea independenţei faţă de Marea Britanie înseamnă automat o ieşire din NATO.

”Dar desigur că este absolut posibil să candideze şi aliaţii să decidă că noua entitate independentă va face parte din NATO”, a declarat Stoltenberg.

Scoţia ar îndeplini toate criteriile de aderare la blocul militar, dar procesul de aderare durează de regulă mai mulţi ani şi trebuie să fie ractificat de către ceilalţi 28 de aliaţi, inclusiv de către Marea Britanie.

Premierul Nicola Sturgeon a anunţat luni că va cere săptămâna viitoare legislativului scoţian să o autorizeze în vederea organizării unui nou referendum pe tema independenţei Scoţiei.

Sturgeon a anunţat că va acţiona rapid pentru a le oferi alegătorilor scoţieni posibilitatea de a face din Scoţia o ţară independentă înainte de Brexit.

Theresa May a refuzat orice compromis cu Scoţia pe tema Brexit-ului.

Alegătorii scoţieni au respinsîn urmă cu trei ani independenţa provinciei prin referendum, însă Sturgeon a declarat că decizia britanicilor de a pleca din UE a provocat o ”schimbare sau circumstanţe materiale” pentru independenţa Scoţiei.

Sturgeon şi-a prezentat planul în vederea referendumului. Ea va continua să apere interesele Scoţiei în negocieri. Însă ea va acţiona, acum, pentru a se asigura că Scoţia are o opţiune la finalul procesului Brexit-ului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.