Preocupările de securitate ridicate de Turcia cu privire la opoziţia faţă de cererile de aderare ale Finlandei şi Suediei la NATO sunt legitime, în contextul în care niciun alt stat aliat NATO nu a fost vizat de mai multe atacuri teroriste, a declarat, duminică, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg într-o vizită în Finlanda, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jens Stoltenberg, aflat în vizită la preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a afirmat că este important de menţionat că niciun alt aliat NATO nu a fost vizat de mai multe atacuri teroriste decât Turcia şi, prin urmare, preocupările sale trebuie luate în serios.

Suedia şi Finlanda au solicitat să se alăture alianţei militare occidentale în luna mai, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar cererile lor s-au confruntat cu rezistenţa Turciei, care le-a acuzat că sprijină grupările teroriste.

În timp ce cele două state nordice au anunţat că negocierile vor continua în vederea soluţionării disputei, Ankara a precizat că nu a primit niciun răspuns la cererile sale, inclusiv oprirea sprijinului pentru grupările pe care Turcia le consideră teroriste, ridicarea embargoului asupra armelor impus Ankarei şi extrădarea suspecţilor pe care îi caută.

Orice cerere de aderare la NATO necesită sprijinul fiecăruia dintre cei 30 de membri ai săi. Turcia, care este un aliat NATO de peste 70 de ani, a precizat că nu îşi va schimba punctul de vedere decât dacă ţările nordice vor lua ”paşi concreţi” în privinţa preocupărilor sale.

Stoltenberg a declarat, în timpul unei vizite la Washington, că va convoca oficiali de rang înalt din Finlanda, Suedia şi Turcia la Bruxelles în zilele următoare pentru a discuta problema. Liderii NATO se vor reuni în perioada 29-30 iunie la Madrid.

Principalele solicitări ale Ankarei sunt ca ţările nordice să înceteze sprijinul pentru grupările PKK/YPG pe teritoriul lor şi să ridice interdicţiile de vânzare a unor arme către Turcia. De asemenea, Ankara susţine că embargoul asupra armelor împotriva unui aliat este inadecvat pentru potenţialii membri ai pactului de securitate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.