Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat vineri Ankara, în cadrul unei vizite în Turcia, să acţioneze ”cu reţinere” în ofensiva împoriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă, în nord-estul Siriei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În pofida faptului că Turcia are îngrijorări legitime în domeniul securităţii, noi ne aşteptăm ca Turcia să acţioneze cu reţinere”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei turce, Mevlüt Cavusoglu.

”Mi-am exprimat îngrijărările serioase cu privire la această operaţiune şi riscurile unei destabilizări şi mai puternice în regiune”, a declarat el.

Secretarul general al NATO a avertizat că progresele înregistrate în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) ”nu trebuie să fie puse în pericol”.

”Prizonierii Daesh (acronimul arab al SI) nu trebuie să poată evada”, a subliniat el.

Turcia, o ţară membră NATO, efectuează de miercuri o ofensivă în Siria împotriva YPG, considerate ”teroriste” de Ankara, dar aliate occidentalilor în lupta împotriva SI.

Răspunzând unor critici din partea maimultor state europene, şeful diplomaţiei turce a îndemnat la ”solidaritate”.

”Să aşteptăm solidaritate din partea aliaţilor noştri este dreptul nostru cel mai natural”, a declarat Mevlut Cavusoglu.

”Să ni se spună «înţelegem îngrijorările legitime ale Turciei cu privire la securitatea sa» nu este suficient”, a criticat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.