Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a declarat miercuri că o serie de atacuri cu drone ruseşti asupra unor obiective energetice şi de transport, care au avut loc marţi la scurt timp după convorbirea lui Trump cu Vladimir Putin, au fost declanşate înainte ca liderul rus să aibă ocazia de a ordona forţelor Kremlinului să dea dovadă de reţinere - deşi bombardamentele au continuat ore întregi după aceea, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

„Preşedintele Putin a emis un ordin în decurs de 10 minute de la convorbirea sa cu preşedintele (Trump), prin care îndruma forţele ruse să nu atace nicio infrastructură energetică ucraineană. Iar orice atac care a avut loc noaptea trecută s-a produs probabil înainte ca acest ordin să fie dat”, a declarat Witkoff într-un interviu acordat Bloomberg Television. „Tind să cred că preşedintele Putin acţionează cu bună-credinţă”, a adăugat el.

Evenimente

26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României

Witkoff susţine că oficialii ruşi i-au spus miercuri dimineaţă că şapte dintre dronele lor erau deja lansate când Putin a emis ordinul şi au fost doborâte chiar de forţele ruse.

Declaraţiile emisarului rezonează cu evenimentele descrise în declaraţiile Kremlinului şi ale Ministerului rus al Apărării, notează Bloomberg.

Witkoff a declarat că, din câte „a înţeles”, ţintirea instalaţiilor şi infrastructurii energetice este interzisă de Moscova începând de miercuri.

Cu toate acestea, atacurile ruseşti nu s-au oprit timp de mai multe ore după convorbirea lui Trump cu Putin. Explozii puternice au putut fi auzite în jurul Kievului şi în alte regiuni. Atacurile au afectat semnificativ instalaţiile energetice din centrul şi estul Ucrainei, forţând o companie feroviară să-şi redirecţioneze trenurile din zonă, în timp ce mii de oameni au rămas fără electricitate. Rusia a lansat un alt atac în timp ce lucrătorii feroviari încercau să repare pagubele.

Evoluţiile cresc posibilitatea ca armistiţiul limitat să fie încălcat la mai puţin de 24 de ore după ce a fost convenit, notează Bloomberg.

Cu toate acestea, Witkoff a descris convorbirea de marţi dintre Trump şi Putin drept un moment „epic” şi „transformator”, care ar putea deschide calea către o mai bună cooperare între SUA şi Rusia, adversari de lungă durată.

Ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina, exporturile ruseşti de energie către Europa au avut de suferit. Gazoductul Nord Stream 2  - din Rusia către Germania, un nou proiect major - a fost suspendat în 2022.

Witkoff a salutat rezultatul convorbirii lui Trump cu Putin şi spune că un acord de pace ar putea pune capăt izolării globale a Moscovei şi ar putea revigora proiecte energetice precum conducta Nord Stream 2. „Cu siguranţă că pot să văd această lume”, a spus Witkoff când a fost întrebat dacă ar putea să îşi imagineze că livrările de energie rusă vor reveni prin această conductă şi prin altele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.