Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat marţi că nu împărtăşeşte opinia omologului său luxemburghez, care a susţinut în urmă cu câteva ore că Ungaria ar trebui să fie exclusă din Uniunea Europeană ca răspuns faţă de legea migranţilor. În schimb, diplomatul german a precizat că un partener european nu ar trebui să fie împins în afara blocului comunitar, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceasta nu este o poziţie convenită la nivelul Europei. Pot să înţeleg că unii lideri europeni îşi pierd răbdarea în ceea ce priveşte Ungaria... totuşi, nu este abordarea mea personală să îndrept un stat membru UE spre uşa de ieşire”, a declarat Steinmeier.

Reacţia demnitarului german vine după ce ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a cerut ca Ungaria să fie suspendată sau chiar exclusă din Uniunea Europeană, deoarece încalcă grav valorile de bază. Acesta a invocat modul în care executivul maghiar tratează migranţii, dar şi faptul că încearcă să limiteze independenţa justiţiei şi libertatea presei.

“Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiaţilor”, a subliniat Asselborn.

UE nu poate tolera “un comportament atât de inadecvat” şi orice stat care încalcă valorile de bază “ar trebui exclus temporar sau, dacă este necesar, pentru totdeauna”, a insistat liderul diplomaţiei luxemburgheze.

Declaraţiile lui Jean Asselborn riscă să escaladeze tensiunile dintre statele membre înainte de summitul UE, care va avea loc vineri la Bratislava. Cu această ocazie, liderii europeni vor încerca să găsească soluţii pentru viitorul blocului comunitar zdruncinat de decizia britanicilor a-l părăsi, dar şi de criza migranţilor şi de lipsa de solidaritate din interiorul UE.

Ungaria a aderat la blocul comunitar în ianuarie 2004.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.