Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat vineri după-amiază executivul britanic să nu întârzie negocierile de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană ca urmare a deciziei Curţii Supreme. Avertismentul vine după ce magistraţii supremi au decis că este necesară aprobarea parlamentarilor britanici pentru invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să ne asigurăm că negocierile vor începe cât mai curând posibil, chiar dacă instanţa a decis în această săptămână că este necesară consultarea Parlamentului Marii Britanii. O întârziere suplimentară nu este în interesul nimănui”, a precizat Steinmeier în urma unei discuţii cu omologul său britanic, Boris Johnson.

Johnson a explicat că, în opinia sa, decizia magistraţilor supremi nu va impune un obstacol în calea programului Brexitului.

Premierul Theresa May a dat asigurări că ieşirea Marii Britanii din UE nu va fi întârziată sau influenţată de decizia Curţii Supreme.

Trei judecători ai Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra au decis joi că executivul britanic are nevoie de aprobarea parlamentarilor pentru a declanşa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, dând astfel startul procedurilor oficiale de ieşire a Regatului Unit din UE.

Premierul Theresa May a anunţat că va va invoca articolul 50 până la sfârşitul lui martie 2017. Acest moment va marca startul oficial al procesului de ieşire din blocul comunitar şi începutul negocierilor cu UE.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prevede că "orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituţionale".

Acest text cere blocului comunitar să negocieze un acord cu statul care pleacă, prin care să se stabilească "modalităţile retragerii sale, care să ţină cont cadrul relaţiei sale viitoare cu Uniunea".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.