Statul american Maryland anulează 175.000 de condamnări cu privire la consum de marijuana pronunţate în ultimele zeci de ani, anunţă guvernatorul Wes Moore în cotidianul The Washington Post (WP), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Un democrat, Wes Moore, primul guvernator de culoare al Marylandului, a declarat duminică ziarului că intenţionează să ”corecteze un număr de greşeli istorice” prin semnarea acestui decret de graţiere luni.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aproximativ 100.000 de persoane îşi vor vedea astfel dispărând din cazierul judiciar condamnări cu privire la faptul că au deţinut sau fumat un drog care azi este legal în acest stat şi care este larg consumat.

Potrivit lui Moore, multor persoane, majoritate provenind din minorităţi etnice, le sunt în continuare refuzate locuri de muncă, locuinţe sau accesul la educaţie din cauza unor foste condamnări cu privire la deţinere de canabis.

Maryland, un stat cu şase milioane de locuitori, situat pe coasta de est a Statelor Unite, a legalizat folosirea recreativă şi vânzarea cu amănuntul a marijuanei  într-un referendum în 2023.

”Nu putem face oamenii vinovaţi de deţinere de marijuana când ea este distribuită la fiecare colţ de stradă”, a declarat The Washington Post una dintre persoanele graţiate luni, Derek Liggins.

Derek Liggins, în vârstă de 57 de ani, a fost încarcerat cu privire la deţinere de marijuana la sfârşitul anilor '90.

El declară că pierde în continuare oportunităţi de muncă, la câteva zeci de ani după ce şi-a ispăşit pedeapsa.

Secretarul Justiţiei statului Maryland, Anthony Brown, precizează că graţierea se acordă tuturor celor care au fost condamnaţi cu privire la deţinere de marijuana, dar ”afectează în mod disproporţionat, în sensul bun” populaţia afroamericană.

The Washington Post scrie că afroamericanii reprezintă 33% din populaţia Marylandului - dar 70% dintre bărbaţii încarceraţi în acest stat.

Potriivt Sindicatului American al Libertăţilor Civice, un afroamerican are de trei ori mai multe ”şanse” decât un alb să fie arestat cu privire la deţinere de marijuana.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.