Directorul Biroului Federal pentru Protejarea Constituţiei (BfV), Hans-Georg Maassen, a declarat joi după-amiază că jihadiştii Statului Islamic utilizează agenţi de recrutare pe mai multe reţele sociale, precum şi pe aplicaţiile de mesagerie instantă, pentru a radicaliza tineri germani începând de la vârsta fragedă de 13-14 ani, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maassen a comparat metodele de recrutare utilizate de militanţii islamişti cu cele adoptate în trecut de mişcări radicale de orientare comunistă sau nazistă. În acest sens, naziştii încercau de asemenea să atragă tineri, care voiau să se revolte împotriva părinţilor sau societăţii.

”Pe reţelele noastre sociale există practic agenţi de recrutare care abordează tineri şi le trezesc interesul pentru ideologia islamistă”, a declarat directorul agenţiei de informaţii interne de la Berlin.

Directorul BfV a atras atenţia asupra cazului unei adolescente germano-marocane, care este acuzată că a înjunghiat un poliţist în luna februarie 2016 într-o gară din Hanovra, dar şi asupra cazului unui adolescent germano-irakian în vârstă de doar 12 ani, care a încercat în luna decembrie să detoneze două dispozitive explozive în localitatea Ludwigshafen.

Aproximativ 20% din cei 900 de jihadişti germani recrutaţi de Statul Islamic sunt femei, care au plecat spre Siria şi Irak. De asemenea, unii jihadişti germani au vârste de 13 sau 14 ani.

Autorităţile germane monitorizează 548 de islamişti, care sunt consideraţi un risc de securitate, dar legislaţia nu permite afrestarea acestora înainte să comită o crimă.

Hans-Georg Maassen s-a declarat mulţumit de modul în care au comunicat poliţiştii şi agenţii de securitate în cazul migrantului tunisian Anis Amri, care a ucis 12 persoane după ce a condus un camion în mijlocul mulţimii de la târgul Breitschidplatz.

Acest caz a atras critici dure pentru că autorităţile germane l-au identificat pe atacator drept un risc de securitate şi l-au investigat în mai multe rânduri, însă nu l-au arestat niciodată

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.