Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat luni atacul armat de la Orlando, în Statele Unite, comis de "un soldat al califatului", soldat cu 50 de morţi, într-un club gay, într-un buletin de ştiri pe postul oficial de radio, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un american a comis carnagiul. FBI-ul a clasat două anchete cu privire la radicalizarea islamistă a acestuia.

Statul Islamic a revendicat atacul încă de duminică, prin intermediul unei agenţii de presă cu legături cu jihadiştii.

"Allah i-a permis fratelui Omar Mateen, unul dintre soldaţii califatului în America, să poarte o ghazwa (termenul islamic folosit pentru desemnarea unui atac), în timpul căreia a reuşit să intre într-un club de noapte al sodomiţilor din oraşul Orlando (...) şi să ucidă şi să rănească peste 100 dintre ei", potrivit buletinului Al-Bayan.

New Yorkul, Londra şi Parisul aduc omagii victimelor celui mai sângeros atac armat din Statele Unite, soldat cu 50 de morţi şi 53 de răniţi.

FBI-ul l-a identificat tot de duminică pe Omar Seddique Mateen, în vârstă de 29 de ani, născut la New York, ca autor al atacului din clubul de noapte gay Pulse, în acest oraş din Florida cunoscut pentru parcurile sale de atracţie.

Cu câteva minute înainte să comită atacul, el a sunat serviciile de urgenţă pentru a jura credinţă grupării Statul Islamic, a anunţat duminică FBI.

Unul dintre răniţi, Angel Colon Jr, i l-a descris tatălui său pe atacator ca stăpân pe sine şi ca acţionând în mod metodic.

"Trecea prin faţa fiecărei persoane aflate la pământ şi trăgea în ea, pentru a fi sigur că era moartă", a declarat, la ieşirea din spitalul Orlando Regional Medical Cente Angel Colon, care poartă acelaşi nume ca fiul său.

Modul în care s-a desfăşurat atacul aminteşte de masacrul din Bataclan, la Paris, pe 13 noiembrie, unde au fost luaţi ostatici iar totul s-a încheiat cu un asalt.

În noaptea de duminică spre luni, autorităţile au actualizat lista victimelor decedate şi identificate, pe care se află doar zece nume, în pofida faptului că s-a stabilit că atacul s-a soldat cu cel puţin 50 de morţi şi 53 de răniţi.

La Orlando, primele adunări au avut loc duminică, într-o biserică, în prezenţa guvernatorului Rick Scott. Însă altele erau aşteptate luni.

Profund afectată, asociaţia pentru apărarea drepturilor comunităţii lesbienelor, gayilor, bisexualilor şi persoanelor transgen (LGBT) Equality Florida a anunţat o adunare luni seara, pe malul lacului Eola, unul dintre numeroasele lacuri din regiune.

Aproximativ 1.500 de persoane au anunţat, pe pagina de Facebook a asociaţiei, că vor fi prezente la întâlnire.

OneBlood, un organism de recoltare de sânge, a anunţat că nu mai are nevoie de donaţii pentru moment, după afluxul voluntarilor.

Pe măsură ce urgenţa primelor ore de după masacru se disipează, toate privirile se îndreaptă către ancheta deschisă de FBI pentru "act de terorism".

Ea urmează să înceapă acum să stabilească dacă Omar Seddique Mateen a acţionat singur sau la ordin şi să înţeleagă cum a ajuns să treacă la fapte.

Un reprezentant FBI, Ronald Hopper, a anunţat duminică faptul că suspectul a fost interogat în trei rânduri de către poliţia federală în cadrul celor două anchete.

Primul interogatoriu, în 2013, privea afirmaţii radicale pe care tânărul le-a făcut la locul de muncă - întreprinderea britanică G4S, una dintre cele mai importante societăţi în domeniul securităţii din lume.

După ancheta în rândul colegilor, FBI a clasat dosarul.

Un an mai târziu, avea loc un nou interogatoriu, pe tema legăturilor lui Mateen cu Moner Mohammad Abusalha, un american din Florida care s-a alăturat Statului Islamic şi care a murit într-un atac sinucigaş cu un camion, în mai 2014.

FBI-ul a apreciat atunci că acest contact între cei doi bărbaţi a fost "minimal" şi nu "constituia o relaţie semnificativă sau o ameninţare", a declarat Ronald Hopper.

"Nu exista nimic care să permită menţinerea anchetei deschisă", a insistat el.

Lăsat în libertate, fără antecedente judiciare, Omar Mateen dispunea de două licenţe şi a putut cumpăra, cu câteva zile înainte de atac, un pistol şi o armă lungă.

Candidatul republican în alegerile prezidenţiale Donald Trump a apreciat că atacul îi validează propunerea de a le interzice musulmanilor să intre pe teritoriul american.

Începând "de la (atacurile de la) 11 seprembrie (2001), sute de migranţi şi copiii lor au fost implicaţi în terorism în Statele Unite", a declarat el, citat într-un comunicat.

Ca un ecou, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan a declarat că "trebuie să fim lucizi cu privire la cine este autorul. Suntem o naţiune în război împotriva teroriştilor islamişti".

Dezbaterea se orientează de asemenea asupra subiectului controlului armelor de foc în Statele Unite.

Preşedintele american Barack Obama a subliniat că acest atac "aminteşte din nou uşurinţa cu care cineva poate obţine o armă cu care să tragă în oameni într-o şcoală, un loc de cult, o sală de cinema sau un club de noapte".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.