Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a luat cu asalt o închisoare aflată sub controlul forţelor kurde, în nord-estul Siriei, şi a eliberat un număr nedeterminat de jihadişti, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), cu sediul în Marea Britanie şi care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, care nu a anunţat imediat eventuale victime în acest atac rar, în oraşul Al-Hasakah, aflat sub controlul kurzilor sirieni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Foreţele Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţi kurzi, vârful de lance al luptei împotriva SI în Siria, au confirmat asaltul asupra Închisorii Ghwayran, una dintre cele mai mari închisori în care se află jihadişti în Siria, însă nu şi evadarea unor jihadişti.

Potrivit SOHR, o maşină-capcană a explodat la intrarea închisorii, iar o a doua explozie a avut loc în apropiere, după care jihadişti din cadrul SI au atacat frontal forţe de securitate kurde care păzeau închisoarea.

”Un număr de deţinuţi a reuşit să fugă”, a anunţat joi ONG-ul, fără să-l precizeze.

Ghwayran este unul dintre cele mai mari centre de detenţie în care se află combatanţi SI în Siria, o ţară devastată de un război din 2011, a declarat AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman.

”O încercare de evadare a unor terorişti din Daesh (acronimul arab al SI) deţinuţi la închisoarea din Al-Hasakah a avut loc în urma unei explozii şi unei explozii a unei maşini-capcană”, au anunţat într-un comunicat FDS.

”Membri ai unor celule adormite din Daesh au apărut din cartiere vecine şi au înfruntat forţe de securitate kurde”, precizează FDS.

FDS au trimis întăriri la închsoare şi au izolat sectorul, potrivit SOHR.

Un purtător de cuvânt FDS, Ferhad Sahmi, a anunţat în alt comunicat că ”situaţia înăuntrul închisorii este acum sub control” şi că aveau loc ”confruntări intermitente între combatanţi kurzi şi jihadişti în apropierea închisorii”.

Avioane din cadrul coaliţiei internţaionale antijihadiste condusă de către Statele Unite au survolat sectorul şi au lansat rachete de semnalizare în apropierea închisorii, potrivit SOHR.

Potrivit autorităţilor kurde, care deţin controlul asupra unor vaste părţi ale nordului Siriei, aproxmativ 12.000 de jihadişti de peste 50 de naţionalităţi sunt deţinuţi în închisori aflate sub controlul kurd.

FDS, aflate în prima linie a luptei împotriva SI şi susţinute de către coaliţia internaţională antijihadistă, au învins în 2019 gruparea jihadistă în Siria şi au cucerit ultimul fief jihadist, la Baghouz, în provncia Deir Ezzor (est).

În pofida înfrângerii sale, SI comite atacuri sângeroase, în vastul deşert sirian care se întnde din provincia Homs (centru) şi până în provincia Deir Ezzor, la frontiera cu Irakul.

Aceste atacuri ţintesc atât armata siriană şi pe aliaţii acesteia, cât şi forţe kurde, susţinute mult timp de către Statele Unite în lupta împotriva SI, care semăna teroarea atât în Siria cât şi în Irak şi care comitea atacuri sângeroase în întreaga lume.

Atât în Siria, cât şi în Irak există în continuare celule adormite ale grupării jihadiste.

Războul din Siria, declanşat în 2011 de o reprimare a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, a devenit tot mai complex în timp şi din cauza implicării unor puteri regionale şi internainale şi a ascensiunii jihadiştilor.

Războiul s-a soldat cu aproape o jumătate de milion de morţi, potrivit SOHR şi a deplasat milioane de oameni.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.