Gruparea Statul Islamic (SI) ameninţă să-şi intensifice ”lupta” împotriva coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite şi împotriva aliaţilor kurzi ai acesteia în Siria, într-o a doua înregistrare video de acest fel postată de orgaul său de propagandă Amaq după înfrângerea sa teritorială, în martie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SI a comis în ultimele luni o serie de atentate vizând forţele kurde, în fostele sale fiefuri, în nordul şi nord-estul Siriei.

Căderea ”califatului” autoproclamat de SI în 2014 a fost anunţată la 23 martie, după cucerirea ultimului bastion jihadist, în estul Siriei, în urma unei ofensive a Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţi kurzi şi susţinute de către coaliţia internaţională antijihadistă.

Însă combatanţi SI şi ”celule adormite” sunt în continuare răspândiţi în mai multe regiuni ale ţării. Potrivit unui raport recent al Pentagonului, SI este pe cale ”să îşi facă reapariţia în Siria”.

”Focul bătăliei între noi şi ei (forţele kurde şi aliaţii lor) a fost reaprins şi se va intensifica”, a ameninţat SI duminică într-o înregistrare video adresată susţinătorilor săi.

Ultimul atentat revendicat de SI a avut loc la 7 august. Cinci persoane, inclusiv trei copii, au fost ucişi într-un atac cu maşină capcană, la Qahtaniya, în provincia Al-Hasakah, aflată sub controlul kurzilor.

În această înregistrare video, de aproximativ zece minute, apar scene de decapitare şi de împuşcare în cap ale unor persoane prezentate drept combatanţi kurzi răpiţi de către jihadişti.

Montajul include pasaje din reportaje televizate şi mărturii potrivit cărora SI nu a fost învins şi este prezent în continuare în Siria.

O fotografie în care apare Donald Trump, care arată o hartă cu zonele asupra cărora SI a deţinut controlul, apare de asemenea în înregistrarea video.

Trump a folosit atunci acea hartă pentru a anunţa eradicarea ”califatului”.

Ultima înregistrare video de propagandă postată de SI cu scopul de a-şi îndemna susţinătorii să continue să lupte a fost publicată la 29 aprilie, la puţin mai bine de o săptămână după atentatele din Sri Lanka revendicate de grupare.

Liderul SI Abu Bakr al-Baghdadi, care apărea în ea pentru prima oară după cinci ani, a promis că SI ”se va răzbuna” în numele membrilor săi ucişi şi că lupta împotriva Occidentului este o ”bătălie lungă”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.