Statele Unite anunţă suspendarea unor sancţiuni în sectorul petrolier şi gazelor naturale impuse Guvernului venezuelean, după ce autorităţile şi opoziţia au semnat un acord în vederea organizării unor alegeri prezidenţiale în 2024, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Potrivit politicii americane a sancţiunilor, în urma acestor evoluţii democratice, Deartamentul Trezoreriei a autorizat tranzacţii în sectoarele gazelor naturale şi petrolului venezuelene şi în sectorul aurului”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, subsecretarul american al Trezoreriei însărcinat cu informaţiile clasificate financiare şi terorismul Brian Nelson.

Guvernul american reautorizează achiziţionarea de petrol venezuelean pe o perioadă de şase luni, care poate fi prelungită, dacă ”Venezuela respectă angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul acordului electoral” şi cu privire la persoane deţinute.

În sectorul aurului nu este prevăzută vreo perioadă, iar Departamentul Trezorerii îşi justifică această decizie prin voinţa de a ”reduce comerţul cu aur pe piaţa neagră”.

Statele Unite permit, de asemenea, schimburi de titluri ale datoriei venezuelene pe piaţa secundată. Interdicţia care vizează piaţa primară - titluri ale datoriei nou emise de către Guvernul de la Caracas - rămâne, în schimb, în vigoare.

ACTIVELE, BLOCATE ÎN CONTINUARE

Această relaxare a sancţiunilor impuse petrolului venezuelean era foarte aşteptată de către pieţe, care au anticipat în ultimele zile această evoluţie favorabilă, care antrenează o scădere a preţului barilului, în pofida Războiului dintre Israel şi Hamas şi unor riscuri de escaladare în Orientul Mijlociu.

Însă blocarea activelor venezuelene şi alte sancţiuni rămân în vigoare.

Washingtonul a luat această decizie miercuri, în urma încheierii unui acord, marţi, între Guvern şi opoziţia din Venezuela - în cadrul unor negocieri în Barbados - în vederea organizării unor alegeri prezidenţiale în al doilea semestru al lui 2024.

Washingtonul salută acest acord într-un comunicat.

Opoziţia nu a recunoscut realegerea lui Nicolas Maduro în 2018, într-un scrutin considerat fraudulos şi nerecunoscut de numeroase ţări.

În 2019, Statele Unite au consolidat sancţiuni impuse Venezuelei în 2015, în urma reprimării brutale a unor manifestaţii antiguvernamentale.

În 2019, Washingtonul şi o parte a comunităţii internaţionale l-au recunoscut pe Juan Guaido, liderul opoziţiei, care s-a proclamat preşedinte interimar.

Opoziţia a pus capăt în ianuarie acestei preşedinţii interimare, apreciind că aceasta nu şi-a îndeplinit obiectivele unei schimbări politice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.