Statele Unite sunt lovite în plin de o sere de catastrofe legate de modificările climatice, la începutul acestei veri, iar o treime din populaţia americanăera afectată de inundaţii, incendii devastatoare şi o caniculă ce poate fi mortală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 120 de milioane de americani erau vizaţi marţi, într-un grad sau altul, de o alertă de caniculă, într-o parte a Midwestului şi sud-estului Americii.

”Un dom de înaltă presiune ar urma să cauzeze temperaturi mai mari decât cele normale, eventual recorduri, în toată zona, azi (marţi) şi mâine (miercuri)”, avertizează seviciul american de meteorologie (NWS).

”Această căldură şi un nivel puternic de umiditate probabil că va genera temperaturi cu mult peste 37°C în numeroase locuri”, avertizează serviciul.

În unele zone din Indiana, Kentucky şi Ohio, mercurul termometrului urmează să urce la 43°C.

Această zonă de presiune atmosferică înaltă este cea care declanşează fenomene excepţionale la periferia sa, declară AFP un expert de la NWS, Alex Lamers.

”În multe cazuri, dacă există un val destul de puternic de căldură, pe marginea acestuia vor avea loc furtuni şi tornade, inundaţii bruşte, ploi diluviene”, declară el.

La marginea de nord a acestei cupole de căldură, temperaturi mari intră în coliziune cu mase de aer rece şi au creat, luni, furtuni violente care au lăsat câteva sute de mii de oameni fără curent în Midwest.

Acest front riscă să provoace alte intemperii distrugătoare - grindină şi rafale violente de vânt.

Mai la vest, imagini publicate de Agenţia Parcurilor Naţionale (NPS) surprind pagube create de inundaţii în Parcul Yellowstone.

Toate intrările în acest vast parc de aproape 9.000 de kilometri pătraţi, situat de o parte şi de alta a frontierelor statelor Wyoming, Montana şi Idaho (nord-vest), rămân închise până la noi ordine, din cauza ”condiţiilor extrem de periculoase” provocate de către un râu care se revarsă şi de ploi torenţiale.

Toţi cei care se aflau în parc au fost îndemnaţi să-l evacueze.

ZARURILE SUNT MĂSLUITE

”Revărsările măsurate pe râul Yellowstone depăşesc niveluri-record”, anunţă pe site Agenţia Parcurilor Naţionale.

Inundaţii au provocat surpări sau torente de noroi care întrerup multiple porţiuni de drum, ”iar mai multe poduri pot fi de asemenea afectate”, precizează ea.

Alerte de caniculă au fost lansate, în paralel, în mai multe regiuni în California şi Arizona, unde căldura şi o secetă cronică agravează şi mai mult riscul unor incendii.

Două incendii - care au devastat fiecare peste 120.000 de hectare - continuau să facă ravagii marţi în statul New Mexico.

Pompieri încearcă aprig de săptămâni de zile să oprească flăcările Black Fire şi Hermits Peak, alimentate de o vegetaţie extrem de uscată.

New Mexico şi aproape tot sud-estul Statelor Unite sunt prada unei secete istorice, iar zeci de incendii au izbucnit în regiune înante să înceapă vara.

Pompierii constată că frecvenţa, mărimea şi intensitatea indendiilor de pădure şi de vegetaţie a continuat să crească în ultimii ani.

Anul 2022 se anunţă de temut din acest punct de vedere.

”Dată fiind situaţia actuală a vegetaţiei şi a incendiilor, mă tem că ne aşteaptă patru, cinci, chiar şase luni foarte dificile”, declara recent comandantul pompierilor din comitatul californian Orange, Brian Fennessy.

Incendiile sunt frecvente în vestul Statelor Unite, însă au devenit şi mai intense, din cauza încălzirii globale provocate de activităţi umane - şi anume energiile fosile.

Potrivit lui Alex Lamers, este dficil să se facă o legătură directă între încălzirea globaă şi un fenomen meteorologic izolat, însă modificările climatice sunt un factor agravant de netăgăduit.

”În fiecare fenomen meteo există un element de ghinion (...). Însă toate au încălzirea globală ca pânză de fundal, iar ca s-o spun simplu, modificările climatice măsluiesc zarurile şi cresc posibilitatea unor fenomene extreme”, declară el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.