Miniştrii Afacerilor Europene ai statelor membre UE au adoptat marţi, într-o reuniune la Luxemburg, criterii comune de coordonare a restricţiilor de călătorie în Uniune, pentru a pune capăt haosului provocat de pandemia covid-19, care s-a reintensificat îngrijorător pe continent, şi s-au pus de asemenea de acord să definească o cartografiere comună a zonelor cu risc în blocul european, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii au aprobat o recomandare - care nu are caracter constrângător -, ce implementează o cartografiere comună în vederea definirii zonelor cu risc în Uniunea Europeană.

Mai multe ţări s-au abţinut - inclusiv Luxemburgul.

Textul prevede ca Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) să publice săptămânal o hartă a situaţiei în toate statele membre UE - la nivel regional -, cu un cod de culori comun, în funcţie de nivelul riscului unei zone, şi anume verde, portocaliu sau roşu.

Aceste zone sunt definite pe baza criteriilor numărului noilor cazuri notificate la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi a nivelului ”pozitivităţii” testelor covid-19.

O a patra culoare - gri - este prevăzută pentru zonele în care nu există date suficiente sau atunci când numărul testelor efectuate la 100.000 de locuitori este considerat prea mic.

Potrivit acestei recomandări, călătorilor care provin din zona portocalie, roşie sau gri li se poate impune - la sosire - o carantină şi/sau o depistare.

Călătorii care provind dintr-o zonă verde nu sunt supuşi niciunei măsuri.

Frontierele UE rămân deschise cetăţenilor statelor membre ale Uniunii.

Statele membre UE nu trebuie să refuze intrarea pe teritoriul lor a unor călători care vin din alt stat membru UE - ceea ce face în prezent Ungaria, cu unele excepţii vizând cetăţăeni cehi, polonezi şi slovaci.

Textul prevede ca rezutatelor testelor să fie recunoscute reciproc şi scutirea de la carantină a călătorilor care exercită un anumit număr de funcţii, considerate esenţiale.

O ţară care preconizează să implementeze măsuri restrictive călătorilor care provin dintr-o zonă considerată cu risc sunt obligate să informeze statul membru vizat - dacă este posibil cu 48 de ore înainte de intrarea acestor măsuri în vigoare.

Publicul este de asemenea necesar să fie avertizat cu cel puţin 24 de ore înainte.

Implementarea unui formular european unic, pe care să-l completeze călătorii, este de asemenea prevăzută.

Subliniind că Franţa ”s-a bătut de maimulte săptămâni pentru acest rezultat concret”, secretarul de stat francez însăcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune a salutat această recomandare drept ”un progres esenţial într-un domeniu care a fost prea adesea lăsat la latitudinea unor iniţiative naţionale izolate şi neccoperante”.

În schimb, ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn - a cărui ţară s-a abţinut -, a apreciat că textul este necesar să fie ”completat şi aprofundat”, prin adăugarea altor criterii - precum numărul testelor, rezultatele, nivelul mortalităţii, situaţia spitalelor, numărul de paturi la terapie intensivă.

Jean Asselborn a apreciat că ţara sa este ”pedepsită” din cauza politicii sale de testare la scară mare şi şi-a exprimat regretul că principiul liberei circulaţii al spaţiului ”Schengen este o exdepţie în acest moment”.

Peste 6,5 milioane de cazuri de covid-19 şi peste 240.000 de morţi au fost semnalaţi în Europa, potrivit datelor AFP.

Europa se confruntă cu o nouă intensificare a răspândirii noului coronavirus, pe care ţările încearcă să o controleze printr-o înăsprire, din nou, a măsurilor - între altele, restricţionarea contactelor, închiderea barurilor, restaurantelor, interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, carantine locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.