Stanislav Şuşkevici, primul preşedinte al Belarusului şi cel care i-a dat vestea lui Mihail Gorbaciov că Uniunea Sovietică s-a destrămat, a murit la vârsta de 87 de ani, a declarat, miercuri, soţia sa, citată de presa belarusă, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şuşkevici a fost unul dintre cei trei actori principali, alături de preşedintele rus Boris Elţin şi preşedintele ucrainean Leonid Kravciuk, care au semnat un tratat privind destrămarea Uniunii Sovietice, în decembrie 1991, în Belarus.

”URSS, ca realitate geopolitică şi ca subiect de drept internaţional, a încetat să mai existe”, au spus cei trei lideri într-o declaraţie comună care anunţa formarea unei noi Comunităţi a Statelor Independente.

Şuşkevici a povestit ulterior că ceilalţi doi lideri l-au nominalizat în glumă să îi transmită vestea lui Gorbaciov, lucru pe care l-a făcut în cadrul unui apel la Kremlin. De asemenea, Elţin l-a sunat pe preşedintele american George Bush să îi spună vestea.

Gorbaciov, care supravieţuise unei lovituri de stat din august 1991, a fost forţat să demisioneze câteva săptămâni mai târziu, când drapelul sovietic a fost coborât pentru ultima oară peste Kremlin.

Şuşkevici a fost preşedintele Belarusului până în 1994, când a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Aleksandr Lukaşenko. Deşi a mai candidat la preşedinţie, a eşuat de fiecare dată în faţa opozantului său.

El a rămas un critic dur al lui Lukaşenko şi a susţinut protestele în masă izbucnite după alegerile prezidenţiale din 2020, cu toate că nu a participat la demonstraţii din cauza stării sale de sănătate precare.

Într-un interviu acordat Reuters în luna august a anului 2020, Şuşkevici a prezis corect că Lukaşenko va păstra puterea, susţinut de Armata belarusă şi de Moscova.

”Lukaşenko serveşte Kremlinul pentru că altfel nu ar putea rezista. Kremlinul... îl sprijină”, a declarat el pentru Reuters prin telefon din propria locuinţă.

”În astfel de condiţii, este dificil pentru opoziţia belarusă care este bătută şi torturată să se lupte cu Rusia”, a mai spus el.

Lukaşenko a semnat un decret special în 1997 prin care pensia lui Şuşkevici a fost îngheţată. În 2015, moment în care valoarea pensiei a scăzut aproape la zero, el a cedat şi a ridicat-o la 220 de dolari pe lună.

Referinţele la adresa lui Şuşkevici au fost eliminate din cărţile de istorie din şcoli în 2021, după ce acesta a vorbit de nenumărate ori despre reprimarea protestelor condusă de Lukaşenko.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.