Însoţitorii de zbor şi staff-ul aeroportului din Hong Kong au început un protest de 11 ore pentru a cere guvernului să tragă la răspundere persoanele responsabile pentru un atac violent asupra rezidenţilor de săptămâna trecută, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alături de staff-ul aeroportului au fost prezenţi şi manifestanţi îmbrăcaţi în negru, culoarea simbol a mişcării de protest. Ei au stat jos scandând „Eliberaţi Hong Kong”.

Hong Kong-ul a fost cuprins de manifestaţii masive în ultimele două luni, protestatarii cerând reforme democratice şi retragerea unui proiect de lege care ar permite extrădarea infractorilor în China. Proiectul a fost suspendat de liderul oraşului Carrie Lam, însă protestatarii doresc anularea completă a acestuia şi demisia lui Lam, temându-se de influenţa tot mai mare a Beijingului asupra regiunii autonome. Ciocnirile dintre protestatari şi poliţie au devenit din ce în ce mai violente.

Valul contestării care continuă de la 9 iunie în acest centru financiar internaţional a luat o nouă întorsătură duminică, când bande de bărbaţi înarmaţi cu bastoane, tije metalice şi bâte de baseball - majoritatea purtând tricouri albe - au bătut manifestanţi antiguvernamentali care se întorceau acasă de la o nouă manifestaţie-monstru.
În imagini cu atacuri comise la Yuen Long, în nordul Hong Kongului, şi difuzate în direct pe Facebook, oameni urlau în timp ce agresori băteau manifestanţi şi jurnalişti atât într-o staţie de metrou, cât şi în trenuri. Pe jos se pot observa bălţi de sânge.


La protestul de vineri, mai mulţi studenţi au avut pancarte în engleză, japoneză şi coreeană: „Cerem prietenilor internaţionali ajutor în lupta cu guvernul din Hong Kong”;  „Avertizare pentru turişti: nu aveţi încredere în poliţie sau în guvern”.

Autorităţile se pregătesc de noi proteste în zilele următoare, furia publicului crescând faţă de poliţie şi Carrie Lam.

Sâmbătă, manifestanţii plănuiesc să mărşăluiască în Yuen Long, cartierul din Hong Kong în care a avut loc atacul de săptămâna trecută, în ciuda unei interdicţii a poliţiei. Organizatorii îndeamnă rezidenţii “să iasă la o plimbare” sau să “stimuleze economia din Yuen Long”.

Protestatarii le-au transmis turiştilor vineri să vină în Yuen Long sâmbătă pentru “reduceri majore”.

Potrivit acordului retrocedării, Hong Kongul beneficiază de libertăţi necunoscute pe continent, precum independenţa justiţiei şi libertatea de exprimare - în mod teoretic până în 2047.
Însă mulţi consideră că aceste dispoziţii sunt pe cale să fie erodate, relevând în special dispariţia unor editori disidenţi care au reapărut pe continent, dispariţia unor deputaţi în favoarea democraţiei şi pedepse cu închisoarea ale unor lideri ai unor manifestaţii în favoarea democraţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.