Ranil Wickremesinghe a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Sri Lankăi, joi, a anunţat biroul său, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ranil Wickremesinghe a fost ales, miercuri, în funcţia de preşedinte de către Parlament cu sprijinul partidului predecesorului său, Gotabaya Rajapaksa, care şi-a dat demisia săptămâna trecută după ce a fugit din ţară, pe fondul unui val de proteste contra conducerii sale.

Ranil Wickremesinghe, în vârstă de 73 de ani, a avut şase mandate de premier şi a ocupat funcţia de preşedinte interimar de când Gotabaya Rajapaksa a fugit din ţară. El a depus jurământul în faţa judecătorului-şef Jayantha Jayasuriya în incinta parlamentară strict păzită, potrivit unui comunicat al preşedinţiei srilankeze.

Şeful poliţiei din Sri Lanka şi comandamentul superior al armatei au asigurat paza noului preşedinte în timpul ceremoniei de depunere a jurământului, în prezenţa preşedintelui Parlamentului, Mahinda Abeywardana.

Scurta ceremonie urma să fie transmisă în direct de televiziunea locală, dar a fost întreruptă în mod inexplicabil chiar înainte de inaugurare. Autorităţile au indicat că a fost deschisă o anchetă cu privire la cauzele acestei defecţiuni neaşteptate.

Potrivit unor surse oficiale, noul şef al statului ar trebui să formeze un guvern puternic de până la 30 de miniştri, a cărui misiune va fi să scoată ţara din cea mai gravă criză economică din istoria sa.

De luni de zile, ţara cu 22 de milioane de locuitori a suferit întreruperi lungi de curent şi penurie de combustibil, alimente şi medicamente.

Furia publicului a atins apogeul atunci când zeci de mii de protestatari au luat cu asalt reşedinţa preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, care a fost împins să fugă şi să demisioneze săptămâna trecută.

Ranil Wickremesinghe, care ocupa funcţia de prim-ministru, pentru a şasea oară, a trebuit să acţioneze şi să preia funcţia de preşedinte interimar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.