Partidul Social Democrat (SPD) german a obţinut o victorie detaşată, duminică, într-un scrutin în landul Saarland - primul test electoral de la instalarea lui Olaf Scholz la Cancelarie, potrivit unor exit-pollluri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul cancelarului german a obţinut 43% dintre voturi, iar Uniunea Creştin Democrată (CDU) 27,5% - care conduce acest land mic din vestul Germaniei de 20 de ani, potrivit unei estimări realizate de Infratest Dimap pentru postul public ARD.

SPD, care conduce coaliţia aflată la putere în Germania de la începutul lui decembrie, urmează să obţină astfel o victorie cu peste 13 puncte procentuale mai mult decât la precedentul scrutin, în 2017, în cel mai mic land german, după oraşele-landuri Berlin, Hamburg şi Bremen.

Conservatorii germani, care s-au întors în opoziţie după 16 ani la conducerea ţării, pierd 13 puncte procentuale faţă de scorul din 2017 şi nu mai sunt în măsură să conducă această regiune, pe care o deţineau din 1999, potrivit acestui sondaj.

Verzii (ecologişti) şi Patridul Liberal Democrat (FDP), care fac parte din coaliţia lui Scholz, ating pragul de 5% de care au nevoie să intre în Parlamentul regional.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), este în măsură să intre în Parlamentul local, cu un scor de 5,5%, potrivit acestui sondaj.

Die Linke (stânga radicală), în schimb, pierde zece puncte procentuale în cinci ani şi obţine doar 2,7% dintre voturi în acest land, care a fost o vreme unul dintre bastioanele sale.

Aceste alegeri regioanle sunt primul scrutin dintr-o serie prevăzută în 2022 - inclusiv, în mai, în Renania de Nord-Westfalia, cea mai dens populată regune din Germania.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.