Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez, secretar general al PSOE, a respins încă o dată, marţi, cerinţele alianţei de stânga Unidas Podemos şi a declarat că nu există alternativa unui Guvern socialist care să includă membri independenţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit presei spaniole, la o întâlnire avută cu membrii formaţiunii sale, PSOE, organizaţii nonguvernamentale şi sindicate, el a spus: „Este nefezabil”.

Sánchez a adus în discuţie lipsa de încredere dintre partidul său socialist şi extremiştii de stânga Podemos, după două runde de vot de învestitură nereuşite în luna iulie. 

Prim-ministrul a prezentat 370 de propuneri politice în încercarea de a atrage aliaţi pentru a fi învestit până pe 23 septembrie. Dacă până la acea dată nu îşi va începe noul mandat, spaniolii vor fi chemaţi la urne pe 10 noiembrie. 

În programul pe care îl oferă lui Pablo Iglesias, liderul alianţei Unidas Podemos (alcătuită din Podemos, Izquierda Unida şi Equo), PSOE a respins posibilitatea organizării unui referendum în Catalonia.

Documentul conţine mai multe propuneri şi în el sunt abordate mai multe teme sensibile, precum criza catalană, privitor la soluţionarea căreia cele două formaţiuni au viziuni diferite.

Organizarea unui „referendum la referendum” nu îşi are locul în modelul de Stat spaniol, iar Tribunalul Constituţional a decretat că o astfel de măsură este neconstituţională. În plus, dintr-o perspectivă politică, este „falimentară” pentru societate, este viziunea PSOE.

Podemos, de cealaltă parte, este de părere că o astfel de consultare populară ar fi binevenită.

„Dialog, da, dar fără unilateralism”, a subliniat Sánchez. „Nu vrem voturi gratis în învestitura noastră”, citează El Mundo.

Pablo Iglesias a declarat marţi despre cele 370 de propuneri: „În document încap toate promisiunile, dar apoi nu sunt îndeplinite. Un program implică o echipă, dacă nu, cuvintele sunt luate de vânt”. 

Într-un interviu acordat TVE, Pablo Iglesias a spus că îşi menţine propunerea de a forma un Guvern de coaliţie, fapt refuzat de PSOE. El a declarat că „suntem dispuşi să acceptăm propuneri nedrepte, dar până la un punct”, adăugând că nu va accepta „mai multe umilinţe”.

El s-a arătat deranjat de faptul că documentul a ajuns în presă înainte. „Cine vrea să negocieze un document nu îl trimite mai întâi presei, ni-l trimite nouă”. După ce a citit punctele, Iglesias a spus că „nu sună rău, sună bine”. A concluzionat: „Sunt promisiuni”.

Negocieri directe între cele două părţi vor avea loc joi, dacă propunerea lui Sánchez va fi acceptată. Până atunci, el oferă Unidas Podemos „responsabilităţi în instituţii care nu sunt subordonate Consiliului de Miniştri”.

Alegerile generale au avut loc în Spania pe 28 aprilie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.