Madrid a oferit asigurări Regatului Unit că îşi doreşte un rezultat "rezonabil” privind Gibraltarul în discuţiile despre Brexit, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spania consideră că Gibraltar este o colonie britanică pe care doreşte să o recupereze pe termen lung. Dar în ceea ce priveşte viitorul apropiat, Jorje Toledo, secretarul de stat pentru Uniunea Europeană, a declarat că Madrid se aşteaptă la "negocieri bilaterale” cu Marea Britanie şi că îşi doreşte un rezultat "rezonabil” şi corect pentru toată lumea.

În mandatul emis săptămâna aceasta pentru faza a doua a discuţiilor despre Brexit, care va fi aprobat formal de liderii europeni la un summit din martie 2018, Spania a primit asigurări că nu vor fi modificări "de nivel teritorial” pentru Gibraltar. Mişcarea vine după ce în aprilie Madridul a convins restul de 26 de ţări să îi acorde Spaniei drept de veto atunci când se va discuta dacă termenii înţelegerii comerciale dintre UE şi Regatul Unit se vor aplica şi pentru Gibraltar.

Toledo a declarat că înţelegerea bilaterală dintre Spania şi Regatul Unit privind Gibraltarul care reiese din directivele din aprilie a avut ca scop excluderea Gibraltarului din orice înţelegere pentru perioada de tranziţie din ziua în care Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, în afara cazului în care cele două ţări ajung la un acord, a spus Toledo.

Deşi Spania îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte dreptul său de suveranitate asupra Gibraltarului, Madridul a ţinut să precizeze că nu vor intensifica eforturile din cauza Brexitului. Cu toate acestea, ministrul de Externe, Alfonso Dastis, s-a angajat să asigure libertatea de mişcare a mii de muncitori spanioli care fac naveta în Gibraltar zilnic.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.