Partidul Popular (de dreapta) din Spania a câştigat, duminică, majoritatea absolută la alegerile regionale din Andaluzia, pentru prima dată în democraţia spaniolă, sporind şansele noului lider conservator Juan Manuel Moreno la alegerile naţionale de la sfârşitul anului 2023, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andaluzia, cu 8,5 milioane de locuitori, este cea mai populată regiune din Spania. Timp de 40 de ani a fost bastionul principalului partid socialist, care a cedat puterea în 2018 unui guvern de coaliţie conservator condus de Partidul Popular (PP).

Liderul regional Juan Manuel Moreno a câştigat o victorie istorică obţinând 57 de locuri şi 43% din voturi, cu 98% din voturi numărate. Acest lucru îi va permite să guverneze singur, o situaţie rară în zilele noastre în Spania, unde fragmentarea şi instabilitatea politică au făcut din coaliţii cea mai răspândită formă de guvernare din ultimii cinci ani.

Votul a fost primul test pentru noul lider naţional al PP, Alberto Nunez Feijoo, care aparţine aceleiaşi tabere moderate ca Moreno în cadrul partidului şi este văzut de opinia publică ca având un profil similar. Prin urmare, victoria Partidului Popular sugerează că partidul va obţine multe voturi la alegerile naţionale.

Actualul partid de coaliţie ”Cetăţenii” (Ciudadanos), nu a reuşit să câştige niciun loc.

Partidul de extremă dreapta Vox, cu o tendinţă ascendentă la ultimele alegeri, şi-a încetinit ascensiunea şi a înregistrat acelaşi rezultat ca la alegerile anterioare din Andaluzia din 2018.

PSOE (Partidul Socialist), care este partidul din Guvernul naţional, dar care se bazează pe sprijinul parlamentar extern, a înregistrat cel mai slab punctaj din regiune, cu doar 24% din voturi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.