Un sfert dintre americani sunt puţin su deloc interesaţi pentru a fi vaccinaţi contra coronavirusului, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat joi, unii respondenţi fiind îngrijoraţi că ritmul record în care sunt dezvoltate vaccinurile ar putea compromite siguranţa, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce experţii în domeniul sănătăţii spun că este necesar un vaccin pentru a preveni infecţia şi a readuce viaţa la normal, sondajul indică o posibilă problemă de încredere pentru administraţia Trump, criticată deja pentru recomandările sale referitoare la siguranţă adesea contradictorii în timpul pandemiei.

Aproximativ 36% dintre respondenţi au declarat că ar fi mai puţin dispuşi să se vaccineze dacă preşedintele SUA, Donald Trump, va spune că este sigur, comparativ cu doar 14% care ar fi mai interesaţi.

Cei mai mulţi respondenţi în sondajul efectuat în rândul a 4.428 de adulţi din SUA, între 13 şi 19 mai, au declarat că vor fi puternic influenţaţi de îndrumările Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente sau de rezultatele unor studii ştiinţifice la scară largă care vor arăta că vaccinul este sigur.

Mai puţin de două treimi dintre respondenţi au spus că sunt ”foarte” sau ”oarecum” interesaţi de un vaccin, o cifră pe care unii experţi în sănătate se aşteptau ar fi mai mare, având în vedere conştientizarea mare faţă de pericolul COVID-19 şi cele peste 92.000 de decese provocate de coronavirus doar în Statele Unite.

O proporţie de 14% dintre participanţii la sondaj au afirmat că nu sunt interesaţi de vaccin şi 10% că nu sunt foarte interesaţi. Alţi 11% nu sunt siguri.

Studiile sunt în curs, dar experţii estimează că cel puţin 70% dintre americani vor trebui vaccinaţi pentru a se ajunge la imunitate de turmă.

Preşedintele Donald Trump a promis că un vaccin va fi gata până la sfârşitul acestui an, cu toate că de obicei poate dura 10 ani sau chiar mai mult pentru a dezvolta şi testa un vaccin pentru siguranţă şi eficacitate.

Mulţi experţi consideră că un vaccin testat şi aprobat de guvern nu va fi disponibil pe scară largă înainte de jumătatea anului 2021, cel mai devreme.

Îm prezent, la nivel mondial sunt în curs de dezvoltate peste 100 de vaccinuri candidat pentru COVID-19, inclusiv unele pentru care s-au început deja studiile clinice pe oameni.

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat rezultate preliminare promiţătoare pentru opt persoane care au participat la un studiu pentru siguranţă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.